Archive for August, 2008

PENGALAMAN DENGAN HOSPITAL KERAJAAN

Okay…lama tak update blog ni la…mana semua kengkawan…..

 

Takziah untuk aweng sebb ayah kau accident..semoga cepat sembuh.

I’ve read your blog « Bikin Panas »..aku nak komen sikit kat sini pengalaman aku deal dgn hospital kerajaan ni.

 

I still remember when i was 18 (9 years ago)….untuk kemasukan universiti memang la kena g buat medical check up. Jalan paling mudah…g gov hospital because free…lagipun ayah aku pencen kerajaan. Senang (kononnya). Aku dah tercongok kat hospital tu dr kul 8 pg. Dengan no 18 yg aku ada tu….aku tunggu la..tapi korang bayangkan sampai kul 12 tgh pun aku tak masuk2 lagi jumpa Dr. Sampai ayah aku paksa aje terus masuk pintu dia….seingat aku dah 12.15..aku terus aje masuk lepas ada sorang kuar dr bilik Dr tu. Dr tu kata dia nak lunch…(Indian lady)..aku jawab..saya dah tunggu dr pukul 8 pagi…pastu dia tengking aku and membebel…..”awak ingat saya ni apa saya nak makan , awak tunggu kat luar lama2 buat apa ,saya nak makan..datang lepas ni tak boleh ke”….aku jawab la balik….tapi baik2 aje aku jawab “saya dah tunggu dr pukul 8 pagi..no saya tak dipanggil macamana saya nak masuk”…dia terus rampas kertas aku tu…check sikit2….pastu dia tgok muka aku dah merah nak nangis..baru la dia cool down sikit. Cakap baik2…tak sampai 10 minit pun check nya. Pastu kena g x-ray….haa…aku terus la melalak kat situ..(masa tu still gembeng lagi..hehehe)…tapi kuat gak nak Tanya kat abang x-ray tu…”Apa nama Dr tu?”…”kenapa” abang tu tanya….”saya cuma nak tau apa nama Dr tu…” abang tu tanya lagi..”nape dik” …”Dr tu tengking saya tadi”…..abang tu terus mohon maaf  bagi pihak hospital kat aku …..well…orang yg belajar pandai2 ni pun..sengalll……

 

When I was 20….ayah aku admitted kat ICU…sebb jantung….kat hospital Sultanah Aminah (HSA)…Thank you for all nurses and doctor……really good and nice attitude….sedap mata pandang dan hati terima dan telinga mendengar. As a reward…ayah aku suh bagi nasi lemak beras basmathi + ayam goreng yg dibungkus dgn daun pisang untuk setiap seorang….gemuk nasi lemak tu..kalau kat kedai mau 4 inggit….”ala susah2 aje pakcik bagi nasi lemak..” ceh ceh ceh..misi2 ni..malu2 lak…hehehhe

 

 

When I was 21 yrs old, aku sekali lagi deal ngan hosp tmpat aku ni sebb ayah aku retak buku lali. So kena simen. And g la utk further check up. 1st…bila jumpa Dr. Lelaki and graduate UM. (sebb ada cop kan). Boleh dia cakap kat ayah aku….kasar2…ayah aku tanya la kan nak simen yg ringan sikit (fiber)..dia boleh jawab…”ala buat apa nak simen…pakcik ni bukan sakit sangat pun….tak yah nak simen2”..well cakap la baik2…dia ingat apa…tak hormat langsung aku yg ada dalam  bilik tu…at least respect anak dia kan….dan respect as a org tua…susah sangat ke.

Tu belum lagi cara dia cakap macm bagus ..aku rasa nak bagi starlite aje kat dahi dia…

So..bila dah habis tu tunggu la kat luar…tp tetiba no ayah aku kena panggil sebb kena bayar RM1 utk charge. Aku malas nak cakap pape..bayar aje la sebb singgit…walaupun actually ayah aku tak yah bayar sebb gov servant. So bila ayah aku tau kena bayar..ayah aku naik suara sikit la…kata apasal kena bayar pulak …”I served gov for 30 years…and you want to charge me?”…tu la bapak aku….cakap omputih kalau marah….hehehhe..

Pastu terus la makcik kat kauter tu panggil aku pulang kan duit singgit..tapi yg aku tak tahan tu…siap warning aku tu..”LAINKALI SEBUT AYAH AWAK TU GOV SERVANT DULU….SENANG…NAH AMIK SINGGIT AWAK NI BALIK”..cakap kat mic lak tu…heheh…boleh gitu? Hello…makcik…kau kan ada rekod kat tangan ko tu….takkan la ko tak tau…sebb  ada kepilkan sekali copy kad pencen bapak aku okay…..ko buta ke hapa? Salah aku ke?

 

Okay habis ayah aku…mak aku lak….

 

Masa umur aku 23 tahun…..aku bawak mak aku g spital Kota tinggi….mak aku berpeluh tak hingat banyaknya…so aku bawak mak aku g check. Sampai satu Dr pompuan ni…..from UM jugak….dia cakap kat mak aku dengan mata jeling2…aku ingat kan mak aku aje yg dia jeling…ngan aku2 sekali dia jeling….bila aku tanya bagi pihak mak aku…dia jawab tak pandang langsung muka aku dgn mulut macam tapir…..muncung sedepa…bila dia kata mak aku berpeluh sebb kan metabolisme..aku tanya la..”apa kena mengena metabolisme?” ye la..aku tak tau…aku tanya la…pastu dgn menjeling dia jawab … ”metabolisme la” …okay….menyampah la tu…..malas nak tanya lagi..aku tak tau aku tanya…bila aku tanya ko jawab macam mangkuk….kalau aku Dr takkan aku tanya mangkuk!!!!! Fine!!!!!…malas nak layan.

 

 

2nd time ayah aku kena masuk ward sekali lagi and also for the last time…..sob sob sob..miss u dad….

 

Dr Jb sampai ke KL ayah aku kena transfer…..kat JB semua okay……well done!!!..tapi bila sampai kat General Hospital KL ni pulak….doctor2 baik giler…sebb maybe yg handle ayah aku Dr2 pakar yg sangat baik hati….tapi yg tak best nya pulak…misi2…bukan misi2 muda ni…misi yg konon terror ni….memang diorang lagi terror punnn….hehhehe

 

Mak aku pernah g kat satu misi A ni…tanya size pampers utk belikan ayah aku sebb diorang ada bg satu hari tu….so mak aku tanya la…misi tu leh jawab apa tau “ KAT SPITAL NI TAKDE JUAL PAMPERS MAKCIK..KALAU NAK KENA BLI SENDIRI”…dgn tonasi yg agak keras…..mak aku jawab la..”MAKCIK BUKAN NAK PAMPERS…MAKCIK NAK TANYA SIZE PAMPERS UNTUK SUAMI SAYA YG HARI TU AWAK ADA BG..ANAK MAKCIK NAK PERGI BELI KAT LUAR”…ha tu la….misi..ko ingat kitorang ni mintak sedekah ke?…actually…bapak aku leh dapat free pun….tapi kitorang tak pedulik pun….even bil tu pun kitorang leh claim balik ko tau tak…kan dah malu sendiri…lenkali berbudi bahasa.

 

Ada one day tu….Dr and misi B dah explain kat kakak aku…tapi kakak aku dah balik….so aku datang..aku nak tau apa citer nya….mak aku suh tanya misi tu…aku tanya la ngan sopan santunnya…dia jawab “saya dah explain kat kakak awak..” kakak saya takde la kak”…”ai..takkan dengan semua anak nak kena explain…tanya kakak awak tu”….mak aiii…..kurang ajar betul misi ni…aku rasa nak sepak aje muka dia…nasib baik aku kenangkan ayah aku yg akan dok kat wad tu ..kalau tak mau aku buat report….kang aku report kang dia layan ayah aku macam tanzamania pulak kan…..aku diam aje…mak aku siap kata..sabar je la….pastu dia leh membebel2…”susah macam ni…patient sendiri refuse nak buat operation….kita nak dia baik…tapi dia tak nak..pastu komen tu komen ni…” (ayah aku refused untuk buat bypass dia kata..biar dia mati mcm ni..ayah dah tua)…woi makcik…bukan hak ko utk cakap mcm tu…itu hak manusia utk memilih..kau tau tak..kalau ko dah tua…ko sakit mcm tu…baru ko tau….lagipun Dr terus terang cakap…ayah aku punya harapan utk bypass 70-30/30-70….ayah aku tak nak..so what???

Bila aku nampak Dr tu…aku terus g kat area2 dia…even dia tgh explain dgn houseman yg lain…dia trus g kat aku and explain..walaupun aku berdiri kat dinding aje tgok dia….he was really nice to all our family members. I believed…my brotherssss dah call Dr ni personally ..but he still pick up the phone and explain. See….professional ngan tak professional….very much different.

 

Well..itu lah last aku deal ngan spital kerajaan…aku tak kata semua teruk ..ada yg baik…tu baik…sekrg ni banyak budak2 muda….well aku harap korang ni ubah la perception org lain terhadap hospital kerajaan….ada yg berubah bukan langsung tak berubah…..Cuma kadang2…perception org awam tentang attitude pekerja hospital2 kerajaan sangat buruk…kalau ada 10 yg baik…dan satu yg jahat…we will talk about yg jahat…so buruk nama korang..but really…as a doctor…kena jaga attitude…sebb gelaran “DOKTOR” tu sangat besar…..untuk misi2 tu..kalau korang marah2 ni..aku anggap korang penat aje la ye….tak pun..korang period…settleeee

 

 

Posted by fanor…..

August 13, 2008 at 9:14 pm 11 comments

hindarilah…..

saja je aku paste kat sini….sebb aku pun ada pengalaman berhadapan dgn org yg tundukkan suami dgn cara terlarang. banyak kali jumpa panties dalam teko….tabur sana tabur sini…..aku dah nampak natijahnya terhadap kehidupan mereka….

benda ni aku amik dr internet..org paste situaku copy paste sini…..pengalaman seorang ustaz

Lama benar saya tidak berjumpa dengan Ariffin. Rasanya sudah lebih Tujuh tahun sejak kawan lama saya itu di arahkan mengajar di Johor. Kerana itulah, apabila dia datang ke pejabat saya pagi itu, saya Merasa terlalu seronok.

“Eh, makin kurus nampak. Diet ke?” kata saya setelah mempersilakannya Duduk.

“Tak adalah. biasa la cikgu, kan sekarang ni macam-macam kerja. Kurikulumlah, kokurikulumlah, sukanlah. badan gemuk pun boleh jadi Tinggal tulang,” balas Arifin.

“Tengok ni ustaz, baju pun dah menggelebeh. Seluar pun longgar,” Tambah Arifin sambil menarik lengan baju untuk menunjukkan betapa Kurusnya dia dan besarnya baju yang di pakai.

Selepas bertanya itu ini dan mengusiknya serba sedikit, saya bertanya Arifin tentang hajatnya datang menemui saya. Yalah, tiba-tiba saja Muncul, pasti ada hajat yang hendak di sampaikan.

“Orang rumah saya sakitlah, ustaz”, kata Arifin.

“Patutlah aku tengok engkau lain macam aja tadi. Ketawa pun hendak Tak hendak. Sakit apa?” saya bertanya. Agak lambat Arifin menjawab. Dia menarik nafas, kemudian meraup muka dan seterusnya bersandar di Kerusi. Setelah itu disorotnya mata saya dalam-dalam.

“Entahlah.” katanya perlahan,

” Lima tahun lalu tiba-tiba saja badan dia melepuh-lepuh. Di kaki, Paha, perut, dibelakang. penuh dengan lepuh macam orang terkena air Panas,”kata Arifin.

Tambah kawan lama saya itu, dia telah membawa isterinya, Niza, ke Serata hospital dan klinik, namun ubat yang di beri oleh doktor tidak Dapat melegakan penyakitnya.

“Sakit apa, doktor pun tak tau,”tambahnya.

“Dah pergi berubat kampung?”saya bertanya.

“Dah,tapi macam biasalah. bomoh, cakap kena buat orang, terceroboh Kawasan orang bunian., sampuk. macam-macam lagi. Duit banyak habis, Masa terbuang, tapi sakitnya tak juga sembuh,”jelas Arifin.

Malah, kata kawan saya itu, lepuh-lepuh menjadi bertambah banyak pula Hingga tubuh isterinya yang langsing menjadi sembab. Wajahnya yang Cantik juga berubah murung, kusut

“Itu masih tak mengapa ustaz. Yang menambahkan kebimbangan saya, Setelah beberapa lama, lepuh-lepuh itu bertukar pula jadi gerutu dan Berbintil-bintil macam katak puru,” tambah Arifin.

Akibatnya, sekali lagi Niza menderita kerana selepas tubuhnya hodoh Akibat sembab, seluruh kulitnya yang dulu licin menjadi jelik. Dari tangan, bintil-bintil kecil dan besar seperti bisul tumbuh merata, kaki hingga ke muka.

Disebabkan penyakit itu, kawan-kawan yang datang melawat terkejut kerana hampir tidak mengenalinya lagi. Akibatnya, Niza terpaksa berhenti kerja. Dia malu untuk berhadapan dengan kawan sepejabat.

Memang ada yang bersimpati tapi ada juga yang mengejek. Ramai yang menyindir di belakang, tapi ada juga yang tanpa rasa bersalah mengaibkannya secara berhadapan.

Dua tiga tahun berlalu, penyakit Niza bertambah parah. Sehelai demi sehelai rambutnya gugur hingga hampir botak. Rambut yang lembut mengurai menjadi jarang hingga menampakkan kulit kepala yang memutih. Keadaannya itu sangat menyedihkan kerana usia awal 30an, rambutnya seperti wanita berumur 90an. Seperti daun getah luruh di musim panas, semakin hari semakin banyak rambut Niza gugur. Dalam waktu yang sama, kuku tangan dan kakinya juga menjadi lebam. Daripada biru, ia bertukar kehitaman seperti di penuhi darah beku.

“Tiap hari, dia termenung. Dia mengeluh, kenapalah dia sakit macam ni. Kenapa dia, bukan orang lain? Apa salah dia? Kasian betul saya tengok,” kata Arifin. Wajahnya sayu

“Hidup kami pun jadi tak terurus macam dulu”.

Di sebabkan doktor tempatan gagal menyembuhkan penyakit Niza, Arifin membawa isterinya ke Singapura. Hampir sebulan mereka di sana dan banyak wang di habiskan namun pulang dengan hati kecewa. Doktor di negara itu juga tidak dapat mencari penawar keadaan penyakit berkenaan.

“Sekarang ni, keadaan isteri saya dah bertambah teruk. Bila malam saja dia meraung, meracau dan menangis-nangis. Jadi, saya harap ustaz dapatlah tolong serba sedikit sebab dah habis ikhtiar saya mengubatnya cara moden,”tambah Arifin.

“InsyaAllah.” Balas saya.

Tapi saya mula terasa pelik. Perasaan ingin tahu mula bercambah kerana berdasarkan pengalaman, kata-kata yang diluahkan semasa seseorang yang meracau dapat membantu kita merawatnya. Ini kerana semasa meracau itulah dia meluahkan segala yang terbuku di hati.

“Apa yang dia cakap masa meracau tu?”

“Macam-macam ustaz. tapi ada waktunya dia minta ampun maaf daripada saya. Saya tanya kenapa? . Dia tak cakap, Cuma minta maaf saja. Yalah. orang dah sakit memang macam tu,”kata Arifin.

Saya cuma mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menggeleng pun tidak. Setelah berbincang lama, dia meminta diri . Sebelum pulang, saya berjanji untuk ke rumah Arifin pada malam esoknya.

“Datang ya, ustaz . Saya tunggu,”katanya sambil mengangkat punggung.

Dia kemudiannya melangkah lemah meninggalkan pejabat saya. Seperti yang dijanjikan, saya sampai ke rumahnya selepas isyak.

“Jemput masuk ustaz,”Arifin memperlawa sambil membawa saya ke sebuah bilik.

“Dia baring dalam bilik ni. Ustaz jangan terkejut pula tengok muka dia. Orang rumah saya ni sensitif sikit,” bisiknya sebelum kami masuk ke bilik berkenaan.

Sebaik pintu di buka, kelihatan seorang wanita berselimut paras dada terbaring mengiring mengadap ke dinding.

“Za. Ni Ustaz Nahrawi datang,”kata Arifin perlahan sambil memegang bahu isterinya. Dengan lemah, Niza menoleh. MasyaAllah memang keadaan Niza sangat menyedihkan . Wajahya penuh dengan bintil-bintil yang menggerutu. Matanya terperosok ke dalam manakala tulang pipi membojol seperti bongkah batu yang membayang dipermukaan tanah. Badannya pula kurus cengkung dan kepala separuh botak menandakan dia sudah lama menderita. Niza cuma tersenyum tawar memandang saya. Saya dekati dia dan selepas lima minit meneliti keadaannya, saya panggil Arifin ke sudut bilik.

Dengan suara separuh berbisik, saya bertanya;”Pin, saya nak tanya sikit, tapi sebelum tu minta maaflah kalau nanti awak tersinggung”.

“Tak adalah,ustaz. Tanyalah, saya tak kisah,” jawab Arifin.

“Err,. dari mana datangnya bau yang.” soal saya, tapi tak sanggup nak menghabiskannya. Bau yang saya maksudkan itu agak busuk.

“Ooo. mmm, dari alat sulit dia,”kata Arifin perlahan.

“Keluar lendir bercampur nanah.”

Saya tidak memanjangkan lagi topik itu kerana tidak mahu memalukanArifin dan isterinya. Lagi pun tidak manis untuk bertanya tentang hal- hal yang seperti itu.

Sebelum kami duduk semula di sisi Niza, saya memberitahu Arifin, kadangkala di timpa penyakit sebegini sengaja di turunkan balasan oleh Allah kerana ada melakukan dosa atau derhaka kepada ibu atau bapa. Lantas saya bertanya, adakah Niza sudah meminta ampun daripada ibu bapanya.

“Sudah ustaz. Dengan emak dan ayah nya saya pun sudah.”

“Kalau macam tu, baguslah,”kata saya.

Setelah merawat Niza dengan doa dan ayat yang dipetik dari al-Quran, saya meminta diri. Sebelum itu saya nasihatkan Arifin dan Niza serta keluarga mereka supaya bersabar dengan ujian Allah.

“Sama-samalah kita berdoa supaya dia sembuh,” kata saya sebelum meninggalkan rumah Arifin.

Sudah ketentuan Allah, rupa-rupanya keadaan Niza menjadi bertambah parah. Perkara ini saya ketahui apabila Arifin menghubungi saya beberapa minggu kemudian. Menurut kawan saya itu, isterinya kini kian teruk racaunya.

Memang benar. Bila saya menziarahnya petang itu, Niza kelihatan semakin tenat. Sekejap-sekejap dia meracau yang bukan-bukan. Malah saya pun tidak dikenalinya lagi.

Sebelum pulang saya menasihatkan Arifin supaya melakukan solat hajat memohon ke hadrat Ilahi supaya menyembuhkan isterinya. Nasihat saya itu dipatuhi namun beberapa hari kemudian Arifin menalifon lagi. Kali ini suaranya lebih sedih, seperti hendak menangis.

“Ustaz,”katanya,

“Sekarang barulah saya tau kenapa dia jadi macam tu”

“Kenapa?”pantas saya bertanya…

“Sejak dua tiga malam lepas, dia minta ampun daripada saya dan ceritakan segala-galanya”. Arifin menyambung ceritanya;

Malam itu saya terkejut sebab semasa meracau isteri saya minta ampun kerana telah mengenakan ilmu kotor kepada saya. Kata Niza, dia telah memasukkan darah haid dan air maninya ke dalam makanan saya.

Saya tanya “Kenapa?”

Dia jawab, supaya ikut kata-katanya dan tak cari perempuan lain.

“Tambah saya kesal, selepas itu dia meminta ampun pula kerana telah berlaku curang kepada saya. Kata Niza, dia lakukan perbuatan tu selepas saya ditundukkan dengan ilmu hitam.”

Saya tanya, masa bila awak buat? Dia jawab semasa ketiadaan saya, tidak kira lah semasa saya bertugas di luar daerah. Semasa keluar seorang diri, dia telah membuat hubungan sulit dengan beberapa lelaki.

“Niza sebutkan nama lelaki-lelaki itu, tapi saya tak kenal. Kata Niza, hubungan mereka bukan setakat kawan saja, malah sudah ke tahap zina. Kerana itu dia minta berbanyak-banyak ampun daripada saya.

Dia minta saya maafkan.”Saya tak sangka betul, ustaz. Madu yang saya beri, racun yang dibalasnya. Patutlah selama ini bila berdepan dengan dia saya jadi hilang pertimbangan. Saya jadi lemah, rasa diri saya kerdil, takut nak membantah. Sudahlah begitu, dia jadi perempuan.” Kata Arifin tanpa sanggup menghabiskan kata-katanya. Termenung saya mendengar ceritanya itu.

Tidak saya sangka Niza sanggup berkelakuan demikian kerana Arifin bukan orang sebarangan. Arifin berpelajaran agama dan setia kepada isterinya. Budi bahasa pun elok.

“Kalau sudah begitu bunyinya, saya rasa awak maafkanlah dia,”kata saya.

Selain itu saya mencadangkan kepada Arifin supaya merelakan isterinya pergi.

Kata saya, mungkin nyawa isterinya itu terlalu sukar meninggalkan jasad kerana dia mahukan keampunan daripada suaminya terlebih dahulu.”

Lagipun, dia sudah terlalu menderita, sampai badan tinggal tulang, kepala pun dah nak botak. Doktor pula sudah sahkan penyakit dia tidak dapat disembuhkan lagi. Jadi, pada pandangan saya, daripada dia terus azab menanggung seksaan sakaratulmaut, adalah lebih baik kalau awak relakan saja dia pergi.

Saya tau ia susah nak di buat, tapi keadaan memaksa.”

“Ampunkan dia?” Arifin bertanya balik.

“Dia dah derhaka dengan saya, buat tak senonoh dengan lelaki lain, kenakan ilmu sihir kepada saya, ustaz mau saya maafkan dia?”tingkah Arifin dengan suara yang agak keras.

Mungkin dia terkejut.

“Ya. dia pergi dengan aman dan awak pula dapat pahala,” jelas saya. Saya terus memujuknya supaya beralah demi kebaikan isterinya. Saya katakan, yang lepas itu lepaslah. Lagi pun Niza sudah mengaku dosanya, jadi adalah lebih baik Arifin memaafkannya. Mungkin dengan cara itu Niza akan insaf dan meninggal dengan mudah.

“Takkan awak nak biarkan dia menderita? Awak nak pukul dia? Maki dia? Tak ada gunanya. Maafkan saja dia dengan hati yang benar-benar ikhlas,” jelas saya.

Setelah puas memujuk, akhirnya Arifin mengalah juga. Lalu saya nasihatkan supaya dia bacakan surah Yasin tiga kali dan ulangkan ibu Yasin (salaamun qaulam mirrabir rahim) sebanyak tujuh kali.

“Buat malam ni juga. Lepas itu tunaikan solat,” kata saya. Seminggu kemudian Arifin menelefon saya. Dengan sedih beliau memaklumkan isterinya sudah meninggal dunia. Tambah kawan saya itu, Niza pergi tanpa sesiapa sedari kerana ketika itu dia sedang menunaikan solat Isyak. Bila kembali, dia lihat isterinya tidak bernyawa lagi.

“Tapi Alhamd ulil lah, sebelum pergi dia sempat minta ampun daripada saya sekali lagi kerana menderhaka. Marah, memang marah, tapi bila dia pegang tangan saya sambil menangis dan kemudian minta ampun, tidak sanggup juga rasanya untuk membiarkan dia pergi dalam keadaan tanpa kemaafan daripada saya. Ustaz, saya dah ampunkan dia.

“Namun demikian, kata Arifin, lendir dan nanah busuk masih lagi mengalir daripada alat kelamin Allahyarham isterinya itu sehinggalah mayatnya dikebumikan.

Kepada wanita, kutiplah pengajaran dari cerita ini. Kepada lelaki, hati-hatilah dalam memilih isteri, jangan pandang hanya pada rupa.

August 13, 2008 at 4:35 pm 3 comments

My online boutique

Assalamualaikum,

Maybe some of you dah dapat email dari Anis pagi ni. But to those yang tak dapat, Anis paste email tu kat sini la ek.

I’m so excited to annouce today is the opening of my online boutique called Dressed by Embun @ http://dressedbyembun.blogspot.com

Please spend a few minutes to browse thru our collection especially for muslimah. We’re also having an opening promo for the early birds.

So hurry, get Dressed by Embun.

Happy Shopping!!!

p/s: Please forward this email to other fashionistas like you. Tq. 😀

xoxo

Anis.

August 8, 2008 at 11:35 am Leave a comment


Blog Stats

  • 17,475 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
August 2008
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031