Archive for May, 2008

hello everyone..

ehehehhe..

bru tau cemane nk posting..

so ni kire testingla nih..

nenantila aku wat entry khas utk korg sume ek..

meanwhile view this budak-kecik-perasan-model shoot nih..

Advertisements

May 23, 2008 at 12:15 pm 8 comments

Defensive Driving Saves Life

I went to an HSE Talk yesterday about defensive driving. It was a good topic.

When the speaker asked, “What is the most risky action you took while driving?”

80% of the room answered, “Drive thru red lights and not wearing seatbelt.”

Hmmm…something to think about…

So here I would like to share some of the points during the talk with you all.

What is Defensive Driving?

It’s about what you can do while driving to protect yourself, your passengers and other road users from getting into any incident in the first place.

1 :: Safety Bubble

  • make space around your vehicle by using the 3 second rule (distance between your car and the car in front of you)
  • use headlight/horn to make you visible to the other road users i.e in parking lot or during rain

2 :: Anticipate Danger

  • look far – anticipate what’s in front of you i.e school, winding road and make a quick judgement i.e bring down your speed, etc.
  • keep your eyes moving – scan around you by looking at the side/rearview mirror

3 :: POWER Vehicle Check

  • Pressure
  • Oil
  • Water
  • Electrical
  • Rubber

“Safety may not be comfortable, but it’s there for a reason”

.:: posted by Anis ::.

May 22, 2008 at 11:44 am Leave a comment

Bangkok Shopping Trip

Hye gurls…anyone wanna join me on a trip to Bangkok this October? There’s an open spot for 2 person. Please check the details below:

Bangkok Shopping Trip – 4 days 3 nights

Date : 18 – 21 Oct 2008

Hotel : Elegance Suite Hotel (www.elegance.th.com)

             RM 184 / person for 3 nights (not inclusive meals)

Air Fare : AirAsia

                 RM 380 / person for return ticket (as per date-of-post rate)

Itinerary : Will be confirmed later. Main agenda is SHOPPING!!!

Hotel rate is fixed but air fare may vary. So I need a quick reply from you gals in order for me to purchase the ticket early to get the cheapest rate.

Prices above do not include transport, meals and other tour fare.

So if anyone interested please contact me directly by 22 May 2008.

.:: posted by Anis ::.

May 21, 2008 at 12:09 am 19 comments

Sering ukay – ukay Perdana

Korang, tadi bapak mertua aku ada bawak balik 1 brochure umah teres 2 tkt and 2 1/2 tkt kat Ukay Perdana… Sering ukay namanya…  aku masuk website dia: http://www.wingtaiasia.com.my/sering_ukay.htm

wah! mcm best siot… tapi, aku wonder rega dia berpa. mesti mahal tau…. ntah2 mahu 500k-600k… ke lebeh… arghhhhh!!!!!!!! aku rasa tuh mcm area rumah kak aishah jer, klu x silap aku lah…

ada sesape x tahu pasal rumah kat area situ, especially rega dier lah… etc…

cam nk g tgk jer besok dgn sue 🙂 tapi, dlm website dier xdek plak mention pasal rumah cth dier…

hmmmm…. sok aku nk cuba call tanya.. ehehhee

May 17, 2008 at 12:15 am 5 comments

SELAMAT HARI GURU

salam semua…selamat hari guru…walau pun kite dah lama meninggal kan alam persekolahan…aku sebenarnya dah tak ingat tarikh 16 Mei ni..tapi since illya dah sekolah, baru aku tau..kene ikut perkembanagn la sikit kan…

aku adalah ibu pertama yg mempunyanyi anak yg dah mula ke sekolah( sory kalo aku silap). gembira tak terkata..hari pertama dia sekolah, dia mmg tak nangis langsung sbb dia mmg beria2 nak ke school.b4 aku kerja, tiap2 pagi hantar daddy g keje, dia akan tunggu kat luar umah sampai school bus lalu. dia akan lambai2..bye2 friend..pastu nangis…kakak nak g school..sbb tu la aku tak sabar nak hantar dia g school…dia mmg suka berkawan..ok..skrg dah hampir 3 bln dia skolah, dah pandai tulis A, B, C, ..1,2,3,….dah pandai baca doa mkn, doa tidur, dah pandai ngaji…skit2 la..tapi lintang pukang la..aku akan pastikan dia ikut aku sembahyang. dah ada telekung, tudung pun dah ada.. lps je sembahyang magrib, dia sibuk ajak baca buku…mukadam tu..mula2 dia panggil buku…skrg dah kenal yg tu mukadam…perkara basic kene kite yg ajar…sebagai ibu, tu t’jwb kite..dunia dan akhirat kena sama rata…

masa mother’s day lps, dia bg kad. blk2 je school, “mummy, ni kakak buat sendiri tau. nice or not’…gembira. tak sangka yg anak aku dah besar….

hari ni pulak hari guru..beria2 suh beli present utk teacher..aku la yg jadi mangsa buat kan kad sendiri…print cantik2….mlm tadi bawak g jusco, soh dia pilih sendiri..yg lawak nya dia nak beli ikut selera dia, barbie doll la, getah rambut la…macam2.

tu la…bile anak dah besar ni…macam2 kene tau..perkembangan anak, hubungan dia ngan cikgu dan dgn kawan2 kat skolah…kdg2 rasa penat…takde dah masa utk diri sendiri…tapi bile fikir blk… anak baru sorng, aku dah kelam kabut, mcm mana la mak ayah aku dulu…anak 6 org, gaji skit, dok kg ….tak mengeluh pun..dan alhamdulillah semua berjaya…amin..

so utk semua…SELAMAT HARI GURU…

chema_izni_illya

 

May 16, 2008 at 10:43 am 1 comment

Selamat Hari Guru part 2

kepada semua guru2 di Malaysia.. tak kira la guru tadika ke, guru tuisyen ke, guru sekolah agama ke, sekolah keb n men ke.. pensyarah ke (boleh la kan??).. SELAMAT HARI GURU.. @)—-

aku tulis post ni sebagai menjawab post aweng yang awal sikit.. (aweng, aku takut bila ko cakap camtu daa.. seram siut!!)

okey.. aweng ada tanya camne seharian aku bekerja.. aku rasa chema pun mesti perasan camne izni kerja kan? huhu.. biasa la aweng, mencari ilmu itu perlu.. aku rasa mana2 pensyarah pun duty harian dia lebih kurang sama.. tpp opss.. mesti korang kena ingat, pensyarah dan guru tidak sama.. ada banyak faktor tak sama.. tp aku masih hargai guru kerana membuka minda aku untuk jadi insan berguna (walaupun aku rasa ada kelemahan dengan sistem persekolahan kita..)

ooOOoo kalau ko nak tahu tugasan pensyarah bukan setakat mengajar ye.. itu yang paling utama. setiap kali nak mengajar kena mencari idea baru atau teknologi baru untuk diberikan kepada pelajar. tak la pelajar dok bersungut bosan je.. pensyarah hari ini kena lebih banyak mendalami ilmu ICT.. lagipun sekarang ni dah tak sama dengan dulu.. dulu lecturer kita pakai tranparency aje.. sekarang dunia dah makin luas, dari guna powerpoint sahaja ada yang dah mula pakai macromedia flash (aku terkedek2 belajar ni.. sbb kena curi2 masa), ada open source management (e.g kelas interaktif.. korang boleh search MOODLE), web page sendiri.. jawab soalan online (aku x berjaya lagi sebab geotech susah la nak buat online.. huhu) kalau guru kena tahu pasal pedagogi (kaedah pengajaran), lecturer pun sama.. kena buat banyak la weng.. tak terkejar.. yang pasti aku kena gali lebih banyak sumber.. dan nasib baik mulut aku ni ringan.. jadi banyak la lecturer yang senior jadi mangsa soalan2 tadika dari aku.. ehehehe

selain mengajar, seorang lecturer pun kena tambah ilmu dia untuk penyelidikan.. nak come out new idea bukan dalam masa sehari.. lagi pula untuk orang macam aku yang baru ade master aje.. huhu.. jenuh juga.. kalau kita dah buat phd, sekurang2 nya kita sudah ada sedikit background untuk buat research.. mana nak cari ide research??? ha.. dari situ la ICT main peranan.. sebab buku agak lambat sikit.. kekadang benda nya dah 2/3 tahun baru sampai pada kita.. jadi, internet dan conference la jadi tempat untuk mencari idea dan network…. sebab tu korang selalu je tgk aku online.. sehabis mungkin aku guna masa utk online.. dari cari ilmu pasal civil, aku juga boleh tgk dunia dari ICT.. bak kata dekan aku “the world is our classroom”.. hehe.. tagline yang baik kan??

di samping mengajar dan buat research, pensyarah juga kena cari income extra!! hahaha.. jangan x tahu, boleh dikatakan setiap pensyarah ada income extra sendiri.. yang bagusnya, bukan sahaja dapat duit, malahan dapat practice knowledge kita.. duit juga boleh dapat dari fund/ grant.. kalau dah prof2 tu, x main la geran ciput.. aku pun setakat 100k aje geran yg baru aku perolehi.. kawan2 lain ade dah berjuta2.. huhu.. setiap income yang digenerate inilah digunakan untuk buat research dan utk kami travel..

lepas tu pulak, kena buat publication.. ha.. bab ini aku mmg la agak ketinggalan.. sebab kita ni jenis jarang menulis.. membaca pun kurang.. ape lagi menulis.. untuk kenaikan pensyarah USM.. (aku rasa u lain pun sama), salah satu tabung yang perlu dipenuhi adalah publication.. jurnal, buku, papers dsb.. haa.. sebab tu kalo korang baca weblog aku kadang2 aku gigihkan jugak tulih english.. sebab english aku lemah.. jadi ini salah satu cara nak practice..

selain tu.. kena juga buat khidmat masyarakat.. bab ni memang kelakar.. sebab setiap tahun, markah aku jadi kurang sikit sebab x buat ini la.. ade ke ex-prog chairman aku pernah cakap “ala mas, kau ajar KAFA la kat sek untuk dapat markah ni” HAHAHAHAAH… macam nak pengsan aku gelak.. sebab tu banyak lecturer jadi member PIBG utk sekolah anak dia.. supaya dia ada bahagian ni..

well, enough said..  yang pasti, untuk buat benda ni semua, kena multitask.. tak boleh rehat2.. (kekadang tu kantoi gak aku).. mastura time belajar dulu dah makin menghilang (mesti fanor n chema tau.. aku ni bukan rajin benor) sekarang ialah mastura yang baru.. tengah upgrade jadi centrino duo.. hahahaha.. pembahagian masa aku sgt terhad.. tp aku masih juga nak enjoy!! biasalah aku.. sebelum aku jadi terlampau sibuk cam kawan2 aku yg lain, aku nak la keep in touch dengan korang semua.. hehehe

sayang korang!!

 

okey.. aku dah terlambat nak gi meeting ni.. chiow!!

May 16, 2008 at 10:37 am 4 comments

Citer PenGalaman KengKawan BerSalin – by Aweng

Bagi menghormati kawan kita cik Suhai yg asik kene sound dgn boss dier sebab mailbos penuh, aku tlg pastekan email2 kiter ke sini (klu korang nk tahu, sue memang manusia paling malas manage mailbox dier, tuh yg penuh sgt sampai slalu kene sound dgn bos dier tuh.. ekekekekke…. syg cik suhai!)

dlm nih mana yg masih ada dlm mailbox aku lah.. yg mana dah delete… hi hi bye bye…

aku saja paste kan sebab nk simpan pengalaman kg kwn utk dibuat panduan di masa hadapan… ehehehhehe… halal yer kwn2ku?

dpd puan mastur:

mari kita kasik aweng takut sket..

sebenarnya, kalo ko tgk yg real punya lagi bagus.. ini juga bagus utk org yg
beranak ikut tingkap.. e.g ieca.. hehehehe.. sebaiknya, kalau suami boleh
masuk (dan dia tak takut darah) lagi bagus.. biar dia menginsafi kejadian
Allah sikit.. barulah dia sayang kita lebih!! hehehe..

sebenarnya aweng, kita kena teran masa nak keluarkan kepala n bahu je..
lepas tu dr dah tolong dah.. yang aku nak tergelak time aku nak teran tu
tangan dr ada kat lubang.. hahaha.. dia cakap “mas, boleh rasa tak tangan
saya? okey.. sekarang, cuba teran untuk tolak tangan saya..” huhu.. tarik
nafas dalam2, teran, biar dagu kita sampai dada.. jangan jerit.. (aku pagi
tu jadi takut nak beranak sebab dengar org bilik sebelah menjerit2.. ish)
sebab nanti hilang tenaga.. lepas tu, waktu teran jangan tarik nafas pulak..
kang kepala baby masuk sikit balik.. Alhamdulillah, aku dapat rasa semua..
(walaupun ade bantuan epidural, tp sakit bersalin masih rasa) dan harris
memang betul2 membantu.. dia tengok kepala baby semua.. dan dia senyum kat
aku bgtau.. “sikit lagi je sayang.. boleh ni” hehehehe.. lepas bb keluar..
semua rasa sakit ilang.. (kecuali time jahit tu aa.. aku geli.. hoho)..
belum lagi ko rasa dr seluk sebab nak keluarkan placenta.. dan dia nak check
dah kosong ke belum…

hahahahha,, takut x????

dpd aweng:

aku stuju mas ckp kasik laki tgk…
tapi, laki aku awal2 dah sound dier xkn tgk kt bawah tuh.. nk dok tepi jer..
sebab, rupa2nye, dier pun takut tgk bende2 mcm tuh…
x sangka aku!

excited aku dgr pengalan mas nih!
tuh yg buat kita syg anak lbh dpd laki kan?
so sweeet!

chema:

haahahah…nak tergelak baca  kat bawah tuu..teringat masa bersalin dulu..izni pun tak berani tgk kat bwh. dia dok urut2 kepala n pegang tgn aku je..takut darah konon. tapi bile dah kuar je kepala baby, dia pulak yg suka giler…aku rasa…semua suami kene ada time kite bersalin tu. nak dia rasa betapa susahnya nak melahirkan.biar dia tau pengorbanan kite..lps je aku bersalin tu, aku rasa betapa berdosa nya kat mak aku selama ni…patut la Allah kata syurga terletak di bawah kaki ibu…

dpd azah:

eh..aku nk citer jugak la pengalaman giving birth to heidi..
aku masuk ward dr kul 7 pg smpai kul 7 mlm..
epidura doc cucuk 2x..satu x msuk..2nd time bru ok..
mase nk bsalin aku mmgla x rase pape..rase nk berak jer..
bile doc soh push pon aku x rase pape..
tp bile da push baper kali..heidi x kuar skit2..
dia meloncat trus kluar..
mase tu ade dekat 7 org doc tmasuk trainee doc..
lps bsalin doc pilin kuar plasenta..ttbe ade bleeding la pulak..
byk giler drh kuar..sume org klam kabut..aku tgk jer..
tgn aku smpai dua2 kne cucuk msuk air..sblh tu siap drh msuk beg air balik..
then aku da longlai giler..tp sgt sedar mase doc nk jait balik..
aku siap ckp kt dia..bius aku dlu bru jait..
dia ckp “kn epidural tu ade lg..” aku kate..”x..sy xkira..doc bg sy bius gak”
lps tu dia buatla mcm nk bg aku bius..rupe2nye dia x kasi pon..
trus jait jer..nasibla aku x rase pape..kalu x mau aku trauma..hihiii..
pstu ttbe aku rase nk muntah..dn dgn slmber je aku muntah kt sorg lady doc ni..
sian dia..siap kene mandi..tp aku ckpla sorry..
tp tharu jugakla bile dia kate..”it’s ok..it’s part of my job”
aiyoh..part org muntah kene dia part of job ke..bagusla dia..(hihiii..kalu aku sure da kene da itu org…)

aweng..jgn takut tau..
tp makcik aku yg keje nurse sarankan amik epidura..sbb biasenya ibu2 yg agk x kuat smgt nk dliver normal x dpt nk deliver bb scara normal..end up kene potong gak..

owh lg satu nk share..sbnrnya nk deliver ni x sakit..cume mind set kite je yg buat bnde tu jd sakit..
so in other word kite leh deliver bb kt umah sndiri..in any way u feel cmfortable (tp of coursela dgn kehadiran bidan/personal doc)-dipetik dr 1 artikel dlm buku..x igt ape title..
ade class khas utk org yg nk deliver sndiri..nnti aku checkkn dlu..will update later..
so laki aku da bg hint soh branak kt umah 4 2nd child nnti..abesla aku..

dpd icha:

sorry aku sempat baca je kisah2 korang pg ni….ni br ada kesempatan nak reply…..
 
kat pusrawi mcm yg esah ckp tu….ktorg mmg siap kene paksa susukan baby….kalau x dorg biarkan je baby kite nangis kelaparan…..masa tu mesti la rasa mcm kene paksa gak bf kana baby….kalau tak kesian giler kat baby kite……..
 
1st time nak bf iman mmg kekok giler la….nurse tulun ajar ok la….pastu nak bg lagi dah tak pandai…..iman pun hisap2 tak dpt terus jer fed-up…..
 
pasal bersalin ni….aku setuju sgt2 ngan azah!
sebenarnya nak bersalin normal ni bukan la sakit sgt…..
walau pun aku kene operate gak at last….tp aku sempat rasa sakit cam bersalin normal ni…..
 
pengalaman aku plak….masa kene warded tu nurse check dah buka 3cm…..alhamdulillah ada progress sampai dah 5cm tu aku tak rasa sakit pun lg….bleh borak2 ngan hubby lagi….bila doc dtg pecahkan air ketuban…..masa tu baru start rasa sakit……..tambah kerap bila dia induce air masuk kat lengan……..masa tu bila dtg sakit je nurse soh sedut gas…..tp rasanya aku cuma mengantuk je bila sedut gas tu…..sakit tu tetap rasa lagi…..
 
sampai satu tahap aku rasa cam nak terberak sgt….(nurse dah bgtau kalau ada rasa nak terberak bgtau dia….) hubby aku panggil nurse….then dia dtg and check bgtau dah 7cm……
 
pastu nurse kuar n masuk balik bawak segala alatan2 utk deliver normal ni……pastu masa dia dok prepare brg2 tu….aku rasa cam nak terberak sgt2…..cam dah tak leh tahan…..bila nurse tu check lg…then dia panggil kawan dia lg sorg…..aku cuma dgr dia dok kata tak rasa kepala baby tp tali pusat dia…..
 
masa tu punye la suspen…..then doc dtg and check….doc pun jadi gabra aku tgk….dia terus ckp kat aku ngan hubby….saya kene operate awak….emergency!! baby dah tolat tali pusat keluar dulu…..bahaya!
 
terus je nurse pasang balik mesin nak monitor heartbit baby tu…..masa tu tuhan je yg tahu….betapa risaunye aku…..lebih2 lagi tgk heartbit baby makin drop…..
 
pastu doc n nurse tolak aku atas katil ngan tangan doc kat bawah tu dok tahan kepala baby takut baby keluar…..kat punggung aku dorg letak 2 bantal kasi tinggi takut baby keluar……
 
doc siap pesan jgn teran kalau rasa nak terberak…hehhehe
 
bayangkan dr floor 4….dorang tolak aku turun lift pegi ke operation room kat level 2 kalu tak silap…..cuma ni aku rasa tak best kat pusrawi……bilik bersalin normal & operation room lain floor…..kalau ada kes emergency tu cam amik masa nak transfer kite……
 
akhirnye….alhamdullah keluar gak baby aku ikut tingkap…..
 
cuma yg ke 2  ni aku hope sgt bleh bersalin normal…..bleh la pakai bengkung…..kalau masa 1st baby dulu…..perut buncit tak hilang sbb tak leh berbengkung ni…..
 
anyway jgn takut utk bakal2 ibu yg nak melahirkan anak……masa aku dulu aku dok ingatkan diri sendiri…..yg semua ibu2 kat dunia ni merasai kesakitan nak melahirkan anak…..benda ni adalah normal….bukan penyakit pun…..so hilang rasa takut tu…..yg penting kene relax menghadapi saat2 tu…..hehhehe  
dpd chema:
korang..ni aku send blk..tadi send cam tak dpt je,..kalo dpt tu abaikan je laa.
nak kongsi pengalaman bersalinkan illya.illya lahir kat queen medical center, notts.2 mlm aku dok wat. b4 and after bersalin.
mlm kamis aku dah sakit2.tapi sempat gak main snow kat luar umah ngan mak and ayah aku. lps tu g hospital.kat qmc, midwife yg sambut baby. doc utk yg ada kes2 je.so sampai je sana, midwife check, dia kata bby jauh lagi. tapi aku sakit sgt. cam nak period tu. so dia suh aku dok wat. izni temankan la.semalaman aku sakit. izni lak sibuk amik videa.aku sampai2 jauh katil tau.midwife tak bagi ape2 pun ubat..esok pagi nye, midwife tu check lg, dia kt bby still jauh. maybe aku tension sbb tu bby tak nak turun. so dia soh aku berendam dlm bathtup. dia letap la minyak2 ape tak..sejam dlm tu. nyaman dan hilang segala2nya. mcm takde ape2 yg berlaku. laki aku sedap je tidur dlm tu..tension je aku.so lps sejam tu, midwife check blk, dia kat bby dah mula turun. dan aku masuk dlm labor room.tapi air mentuban tak pecah lagi.dia suh aku pilih nak bersalin kat mna, atas katil ker, dlm air ker, atas kerusi ker..ngeri je..aku dah tak bole fikir ape..atas katil je la..dia suh aku duduk atas belon besar sbb nak lancarkan bby turun. lpst tu baring blk, yg best nya midwife tu tak de buat ape pun. siap bole baca buku, borak2 ngan laki aku, buat kan izni air dlm labor room tu..mcm aku ni tak ujud je..tibe2…spshhh….haa ko amik…air mentuban aku pecah depan muka dia. dia pun terkejut sbb dia ingat bby..aku kata sorry. dia kat no problem. thats ok..dah biasa la tu..dia cuma kata azimah..push..push..u can do it. laki aku lak..ima, jgn jerit, tutup mulut, jgn angkat punggung, selawat byk2…dia pegang kuat2 tgn aku. dan aku kemam mulut sampai berdarah bibir aku thn sakit.aku cuma amik gas je..sampai termuntah2 sbb dah lebih dos..dan akhirnya lahir la puteri ku..seberat 3.46kg. arhhhh…lega…midwife tu terus telak illya yg masih berdarah dan lendir atas dada aku.. skin to skin…tak de ape yg bole kata..syukur..tu la hadiah yg plg berharga..dan midwife suh izni ptg tali pusat illya.mula2 dia taknak…takut la tu.. tapi ptg gak…pastu darah kuar byk tak ingat. ngeri kan. tapi aku tak kene jahit. takde yg koyak.petua taknak koyak, masa bersalin tu jgn angkat punggung.. pesan pd laki..suh dia ingatkan..dan ini midwife yg sambut illya..
menurut buku2 yg aku baca., bersalin dlm buth tub la plg selamat. sbb dlm perut pun bby dlm air, ada satu kakak from mesia, masa kat uk dulu dia pun bersalin dlm air, dia kata tak sakit langsung,
dpd icha:

additional info pasal aku punye emergency kes (cord prolapse) td…..tali pusat baby keluar dulu tu…..ni aku cut from wikipedia…..just to share…..hope lepas ni jgn la jadi camni lg……

Umbilical cord prolapse is an obstetric emergency during pregnancy or labour that endangers the life of the fetus. It occurs when the umbilical cord presents itself outside of the uterus while the fetus is still inside. It can happen when the water breaks – with the gush of water the cord comes along. Usually, thereafter the fetus will engage and squash the cord, cutting off oxygen supplies and leading to brain damage of the fetus, or stillbirth. Before that happens, the baby must be delivered quickly by caesarean section. In the meantime, the woman adopts the knee-elbow position, and an attendant reaches into the vagina and pushes the presenting part (usually the head) back in so that it does not suffocate the cord. It is useless to try to push the cord back in.

dpd mas:

kawan aku cakap, lagi relax bersalin dalam air..
 
dia bersalin anak first dalam air.. dia kata best.. dia pesan kat aku, kalo bersalin kat oversea nanti biar dalam air.. hehe
 
chema, kebanyakan orang memang kena epi utk first time.. sbb pintu x bukak besar.. dan dr tak mahu amik risiko kalau jalan terkoyak2.. hehehe.. ngeri seh epi.. kira selamat la ko x rasa.. tp selalunya epi utk first child aje.. 

dpd esah:

 
mast : aku kat HUKM specialist (department private) – bersalin biasa, amik epidural, 2 kali jab utk tahan sakit waktu jahit, hospital sehari – RM2100
            overall memang best.. kecuali bab menyusu tu.. Dr memang boleh pilih.. even some of the obygn adalah yg terbaik dalam mesia.. especially obygn utk fertility
 
azah: kat Hospital Universiti 
 
ieca & esah: pusrawi. aku dr adilla. dr echa nama ape ntah, x ingat. byk la lg dr yg blh pilih. ongkosnya: klu normal delivery start dr rm1.5k (bilik 4 org), klu ceaser (bilik sorg) dlm rm7k. tp ni rate thn lps. klu ko xtau ape2 lg kan skrg ni, aku suggest ko g prenatal class skang. cam aku & icha terlambat sikit pergi class tu. kat pusrawi pon ade. masuk website die & check schedule. Class ni better pergi sbb byk benda la die bgtau. dr amalan time mengandung, bersenam, bersalin, bfeed smpi la dlm pantang. sume dorg ajar… x boring pon attend class ni. tp better g dgn husband.
aku ade tgk kat medik tv (klu x silap aku) hospital kat penang dh ade srvice tu & mmg blh kurangkan sakit bersalin.
 
Chema, ko ckp ko x jahit sbb x koyak kan…klu kat oversea mmg blh camtu sbb dorg x gunting dulu tp klu kat msia ni dorg akan gunting sikit dulu sbb nk bg kurang risiko koyak merata2 tempat..so cemane pon kena jahit jugak kot…
Chema:
mmg betul ko ckp. kat uk diaorg nak natural..takde paksa2.sbb tu aku diaorg tak bg amik ape2 ubat.masa pregnan pun takde ubat ape2. bile kaki sakit2 pun diaorg suh mkn pisang. tu je.kalo demam ke just take more water.. tu je laa..sakit hati tul…tapi risikonya kalo tak gunting..kalo koyak…haaa….mcm koyak kain la…tak cantik kan….
Puan mastur:
ye.. aku setuju.. gi prenatal kelas awal2.. kalau ko mmg bhasrat nak gi bfeeding class pun bagus gi awal2..
 
senang nak tau preparation utk menyusu dan nak kerja balik slps bsalin..
 
antenatal kelas bagu pi bila dah 2nd trimester.. sbb time tu ko dah mmg dah nak bersedia bersalin.. mana tau kut terawal.. aku pun terlewat gak..dah 8 bulan baru gi antenatal class.
 
ieca punya dr asmah yun

May 16, 2008 at 8:51 am 11 comments

Older Posts


Blog Stats

  • 17,692 hits

Recent Posts

Flickr Photos

May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031