cerita Malaysia – part 3

June 12, 2008 at 5:02 pm 9 comments

part 3

habis kisah aku di malaysia…aku sambung kisah aku kat luar…

one day aku try la g kat thai massage centre kat qatar ni…utk massage la apa lgi kan. So tukang massage aku ni org thai ofcourse, bila aku bgtau dia aku org malaysia..dia suka la..sebb jirankan. Cerita punya cerita…dia cerita la yg dia pernah pergi Malaysia. Masuk untuk bekerja secara halal. Dibawa masuk oleh org Thai sampai sempadan dan berpindah kuasa ke org malaysia selepas sempadan. Org Malaysia tu Melayu ke..cina ke..india ke…aku tak pasti. Dia kata..dia bayar RM 900 utk masuk Malaysia…sampai2 aje di Malaysia memang la jadi tukang urut tapi tukang urut yg extra2 jugak. Dia kata..dia menangis..and sampai satu masa…dia and the gang ambik passport diorang and terus lari balik Thai. sampai sekrg dia tak mahu lagi datang malaysia. 2 minggu dia kat Malaysia. Dia kata yg ramai berurut tu..orang melayu…dan polis2…aku ulangi…polis2. Oooooooo…bang polis…korang tahu ada rumah urut rupanya…tapi korang pun sama gak berurut patutla tak sudah2 kes rumah urut…korang yg lebih2 rupanya. Mana la pergi kawalan polis…susah macam ni….harapkan dia…dia pulak yg over. Hampeh!!!!

Lagi…laki aku punya boss org malaysia jugak..dia cerita yg dia frust sangat2 dgn malaysia. antara cerita yg menarik perhatian aku bila dia cerita yg pekerja2 indon dia ada yg mati sebb bot karam. so dia dgn org2 kampung ni buat la aktiviti mencari mayat. nak tunggu gang2 wakil rakyat memang takde la…tapi bila dia ngan org kampung dah jumpa mayat tu…eh eh…tetiba ada pulak wakil rakyat ni. korang tau dia nak apa….org2 wakil rakyat ni nak amik gambar dgn mayat utk kuarkan dalam paper mengatakan wakil rakyat and the gang ni buat aktiviti menyelamat. hahaha….sampai dah mati pun diorang ni nak gunakan kita. muka tembok la tu. itu lum lagi boss laki aku buat sumbangan kat keluarga mangsa…wakil rakyat and the gang ni sibuk2 nak bagikan and ambik gambar…konon2 dia bagi la tuuu……..pigi dahhh. Itu lum lagi pekerja kat rumah kongsi….polis datang tiap2 minggu mintak sorang 5 ringgit . Korang fikir la…sorang RM5..katakan ada 20 orang..untuk 4 minggu. RM 400 sorang polis/ sebulan. Lepas bayar ansurans kereta sebulan tau. Makan la duit tu polis2 oii… benda haram. Anak isteri makan..dia makan…..dunia ko lepas la…akhirat ko jawabbbb.

Penat dah aku type ..hehhee..tapi aku cerita benar…..itu yg jadi….yelah..ada baik ada buruk….tak semua buruk..cuma org kata…kerana nila setitik..rosak susu sebelanga….dan sapi punya susu “LEMBU” dapat nama atau pun LEMBU punya susu sapi dapat nama..antara dua la tu….apa pun….bersyukur la sebb kita rakyat MALAYSIA. Aku yg bukan anak org senang ni merasa la pinjaman buku teks masa sekolah dulu. dapat gak la pinjaman utk belajar..shhhhh…banyak tunggakan lagi tu. Dapat gakla membesar dgn ada budi bahasa, ada makanan, ada air, ada letrik, masih bersyukur sebb lahir sebagai anak malaysia. Dalam kekalutan sekrg ni harap2 semuanya terjaga. Malaysia tu semua nya ada cuma kena kawal betul2…kalau kena dgn pentadbirannya…kena dengan pentadbirnya…tentu rakyat MALAYSIA boleh kaya dan hidup senang. Misi aku kalau dapat kerja gov..cuma satu aje…..HAPUSKAN RASUAH dan bebaskan rakyat untuk bersuara. Pada parti2 di Malaysia tu amik2 la kata2 rakyat sebagai panduan even dalam blog (ye la nak g cakap kat public kena tangkap pulak kan). Yang elok jadi panduan, yg tak elok jadi teladan. Dan utk Pak Lah….lu fikirlaaa sendiri…..utk Che Det….tak yah fikir2 dah dan selamat maju jaya….utk semua dan aku sendiri…..semoga terus jadi bijak dan kaya…hehehe

Dah la..aku dah penat…..time utk lunch….

p/s..actually…aku malas nak buat kerja…sembang ngan korang lagi best….ahakss….

FANOR ANAK MALAYSIA

 

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

cerita Malaysia – part 2 kenangan terindah

9 Comments Add your own

  • 1. si izan  |  June 13, 2008 at 9:37 am

    mmm.. seingat aku dolu2.. klu ade pape komen psl gomen ni yg agak2 x bape sdp d dgr, aku x bape nk sebut dpn mastur + fanor.. tp nmpak2 gaya nyer lately ni leh dgr sore frust korg..

    Reply
  • 2. mast  |  June 13, 2008 at 4:25 pm

    aku pun banyak setuju dengan ko fanor.. ye laa… aku sayang dengan kerajaa. guna duit depa la aku dapat masuk u n kerja dengan gomen.. tapi bila pentadbirang sekarang terlampau ngok ngek.. tu yang buat aku mendidih.. dia buat kita semua macam bodoh.. macam bengap.. sebenarnya depa yang bengap… suara rakyat depa tak mau dengar.. tapi bila kita berdemonstrasi dia marah.. ape daa..

    dah hampir 300,000 undi rosak masa pru lepas.. tapi masih x faham2.. izan, kami kutuk gomen bukan maknanya kami sokong bulan atau org yang layan sodomy.. tapi kami x puas hati dengan pak lah yang kroninya melampau2.. aku rasa tak salah untuk komen.. sebab aku syg dengan BN.. tapi aku menyampah dengan pak lah n da gang..

    aku rasa mana2 kerajaan yg naik mesti pentingkan rakyat.. bukan pentingkan poket sendiri.. keputusan yg dibuat semua cam bodoh.. ye aaa.. gaji dah jadi 2 kali sebulan, suruh jimat2 belanja.. benak sgt ke otak depa.. aku x pandai ekonomi kejuruteraan pun tau, bila kita berbelanjalah kita memacu ekonomi negara.. kalau dah simpan je dalam bank buat apa.. negara akan lagi jatuh merudum.. pak lah memang hampagas.. tu la yg paling aku bising

    izan, lagi sekali aku tekankan.. aku x sokong DSAI (lagi rosakm malaysia.. selangor pun dah mula nak rosak..) mahupun PAS.. sekian..

    Reply
  • 3. mrs fanor  |  June 15, 2008 at 3:30 pm

    aku sekrg tgh mencari2 parti yg ada ideologi utk rakyat bukan ideologi yg sekadar budak sekolah menengah pun boleh cakap…..tapi aku sayang kerajaan sekrg …

    dulu aku tak berani bersuara sebb silap cakap boleh kena tangkap.sekrg aku tak pedulik…aku berani kerana benar. Malaysia adalah sebuah negara sumber yg tak patut untuk rakyatnya jadi miskin dan kais pagi makan pagi atau ada yg kais petang makan lusa. Semua malaysia ada…sebut aje..

    kat qatar ni bila aku tgok labour2 yg datg dr negara yg kucar kacir macam sri lanka, aku sedih. dgn gaji cuma 600 sebulan..dgn cost living yg tinggi..aku tak sampai hati.belum lagi tgok pakcik2 pakistan, iran yg umur hampir 70..masih kuat angkat batu bata semata2 utk cari rezki. aku tak mahu kerajaan kita jd macm tu. Tak mo jadi mcm negara jiran kita…yg bankrup dan rakyat merana. semua rakyat keluar cari duit tmpat lain.

    Laki aku kerja dgn kontraktor kat mesia tu….aku boleh sebut nama sekor2 org2 penting kerajaan yg minta duit…macamana rakyat nak kaya kalau kaki mencekik nya bapa jerung. sekali mintak sampai beratus ribu…utk duit poket sahaja, Tapi bila cakap kat press…”saya pesan kepada semua..jgn amalkan sikap mengambil kesempatan”..chet….cakap tak serupa bikiin…langsung aku tak hormat. Itu belum lagi yg dapat kereta utk projek terus buat harta sendiri. Muka tak malu.

    aku frust sangat dgn kerajaan hari ini….sampai aku kata ngan husband aku….bila aku balik malaysia…aku nak calonkan diri untuk parti bebas….tak kisah la menang ke kalah. tapi aku nak mereka rasa tercabar dgn adanya kehadiran org biasa mcm aku. mana tau….angan2 aku jadi PM tercapai….dgn ideologinya……”kecantikan adalah hak milik setiap insan”….(Nor..aku pinjam ayat ko..)….hehehehhe

    Reply
  • 4. si izan  |  June 17, 2008 at 10:38 am

    mastur, mana ade aku kata korg sokong bulan or pape parti.. aku x kata punnnnn..
    aku x bpolitik ye kat sini, pun xkempen pape..

    korg duk kt negeri yg maju, KL, s’gor n johor.. krajaan jaga, korg mmg patut kenang jasa kerajaan.. aku konplem pun bsebab, x puas hati. negeri kononnye kaya sumber tp xpadan ng pembangunan yg kitorg dpt..skrg dpt title bandaraya tp pe yg kitorg ade? dlu aku pnh rsa tmn U tu lg beso n maju dr bandar aku..

    Reply
  • 5. mrs fanor  |  June 17, 2008 at 1:39 pm

    betul izan..frust sangattttt………negara kita tak patut macam ni….org kerajaan ni tak belajar ETIKA PROFESSIONAL ke ha?..kenapa ada manusia yg corrupt mcm ni? diorang tak fikir salah ke? tak takut Allah ke? tak takut neraka ke? aku pelik laaaa….mana etika diorang. masing2 cakap berapi2 tapi diri sendiri teruk giler. ada yg hidup senang lenang hasil “menyamun” …sampai beli selipar pun Versace…7k. tak giler ke…duit sapa tuh…duit kita la tu

    Reply
  • 6. azza  |  June 18, 2008 at 1:43 pm

    fanor n mast..i’m with u all d way..

    aku sgt22 meluat dgn pak lah babi tu(eheh..bole kan aku mncarut)..najib bangsat tu pn skali..pstu sumer cabinet minister yg da kne cucuk tanglung kt idong dorg tu..melenga jer ape si bangsat 2 ekor tu buat..

    korg nk tau x..dorg ni punyerla nk bagi anak pinak sauk slagi ade duit govt ni..mcm2 dorg buat..x tkira la kalu kite listkan..macam celaka..

    tbaru aku dgr bini si bangsat 2ketul tu balik shopping dr oversea..1 kargo each brg2 dorg shopping jer ok..
    giler ke ape..mcm sial..
    aku smnjak dorg ni btambah bengap..asal dgr jer ayt2 manis mcm sial dorg tu..tiap kali tu la aku mcarut..mmgla x elok..tp xleh tahan beb..mndidih jer ulu ati ni..

    aku siap ckp kt laki aku..kalu la ade peluang pape function yg tjumpe plak ngan bangsat2 ni n dipaksa la bsalam..perghh..mmg aku sound cukup2..kasik puas ati..kasik penggal pn xper..

    mcm tun det kate..slagi x letak jwtn si babun ni..slagi tu la msia ni xkn aman n jd mcm dlu..eventho dlu pn adela kecoh gaks..tp sume tu under control..but nowadays..that stupid jerk is making us doom day by day..
    kalu ade sorg org msia yg xpasan mnde ni..aku taula sah2 org tu mmg kaki jilat si babun tu..sorry to say..but it’s true

    so guyz..i like this new wave..biar dia tau yg xde sorg pn org msia suker dia..elok upah sniper bunuh dia ni..time tu bru ank pinak tau bapak dorg ni keji..

    Reply
  • 7. mrs fanor  |  June 18, 2008 at 5:27 pm

    ye haaa..aku rasa semua org dah panas dah…..sakit hati dgr perangai sekor2….macam lanun….semua dok menyamun duit org. diorang ni takkan berenti selagi tak kaya. kebas duit kita suka2…mangkuk!!!!!@#!@$!#$@#%

    Reply
  • 8. si izan  |  June 19, 2008 at 9:41 am

    ayat fanor – diorang ni takkan berenti selagi tak kaya

    skrg dorg xcukup kaya lg ke? x de nye berenti, pulun lg adela.. agk nye berenti bl duk 6kaki nung kt bawah je kot..

    Reply
  • 9. aweng  |  June 23, 2008 at 4:56 pm

    aku x tau nk tulis apa sebab memang dah bengang x terucap…

    memang frust sgt dgn dunia politik m’sia skang…

    takut nk pikirkan masa depan anak2 kita…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: