cerita Malaysia – part 2

June 12, 2008 at 4:26 pm Leave a comment

part 2…..

Semua dah tau aku keje kat hujung benua and dekat ngan indonesia. Kadang2 time kitorang dok gelak2..terdengar pulak bunyi tembakan. Askar berlari kejar pendatang haram ni naik moto tinggi tu..apa ntah nama dia..scrambler…tul ke aku eja. One Friday afternoon….org tgh sembahyang Jumaat…aku lalu la depan sungai kecik nak balik opis sorang2. aku nampak la ada sorang pakcik ni berdiri kat pokok besar sambil silang tangan mengadap ke anak sungai tu. ku fikirkan apa la yg dipandang lama2…bila aku tgok rupanya..mat2 indon ni berlari2 masuk dalam van. ada yg sampai terjatuh2 dalam sungai tu…bangun balik utk cepat2 masuk dalam van. kesian kat indon2 tu pun ada..geram kat pakcik tu pun ada. Aku kenal sangat kereta pakcik tu. Memang selalu nampak..nissan lama kaler kelabu…tapi pakcik tu memang aku tak pernah nampak. Kalau fikirkan balik…takkan la askar2 ni takleh nak fikir..time free cam sembahyang jumaat ni org akan buat “kerja”. bukan nya kawasan tu tak pernah org menyelinap…dah memang kawsan favourite…apa yg askar ngan polis2 tu slow sangat nak fikir. tapi yg diorang dok check time petang2..maybe nak tunjuk org yg dia wat keje la kot. time sembahyang jumaat mana ada org nak pandang kan. maybe la…aku agak aje. maknanya…kemasukan org indon secara haram ni ada dalang org kita. aku rasa semua tau tu tapi kawalan kemasukan mereka ke negara kita melalui org kita tu….melalui siapa???…

Lagi….pasal gov sewa jet…perghh..panas je aku dgr…..jawapan sungguh bagus…..untuk memudahkan mereka. Tapi time tu kuar la pulak citer supply free text book utk semua pelajar sekolah. Aku tak ingat nama menteri tu…dan tak ingat berapa jumlah peruntukan yg diperlukan….tapi dgn selamba bangang nya menteri tu jawab…”kita memerlukan peruntuk sebanyak RMXX million (serius…aku tak ingat berapa actual costnya) untuk memberi pinjaman buku teks kepada semua pelajar sekolah dan ini agak susah untk dilaksanakan kerana memerlukan peruntukan yg banyak”. Dalam hati aku time tu…kepala hangguk ko….yg kerajaan ko g sewa jet sampai beratus juta tu boleh pulak. Dan seingat aku la…peruntukan buku teks tu lagi rendah dr sewa jet untuk punggung busuk diorang tu. Aku terus tukar siaran lain. Apa la bengkak sangat menteri tu..kalau ye pun nak jawab..jgn la jawab menjerat diri sendiri. Buat comparison dulu…kan dah kena leher sendiri. Jawab la lain supaya org tak marah. Ini la akibatnya kalau banyak sangat tipu….apa yg ditipu pun tak tau..nak tipu boleh..tipu betul2…ini tak..jawab tak fikir. Apa daaaa………

Ish banyak pulak aku tau ek…

Lagi…UMNO sekrg ni lain sangat…mak aku cerita…dulu time diorang jadi ahli UMNO, tiap2 petang g cari ahli baru. Tiap2 petang tau…tapi sekrg ni…diorang datang rumah aku…time nak PRU hari tu…5 tahun sekali..hellloooo..mak aku korang leh makan la….aku ..sorryyyy…….puas aku explain kat mak aku….tak yah join dah…tapi mak aku nak jgak…yelah..diorang membesar dgn UMNO ni…so dah sebati…susah nak tukar..ikut suka la…apa pun Undi adalah rahsia.

Lagi..masa rumah aku kena banjir…aku kat KL…(thanks to all my lovely friends coz bagi sumbangan..aku belikan meja makan untuk mak aku)…aku tunggu punya tunggu cerita Kota tinggi ni,tak kuar2 jugak….at last..aku tepon la TV3 tanya mana cerita kg aku. Dia kata takde kenderaan nak pergi sebb laluan terputus…dengan selamba geramnya aku sound…helicopter you tu..nak buat apa…esoknya kuar la cerita kg aku. Okay..ini takde kena mengena dgn gov. TV3 aje. Family member aku yg terpergkap kat tempat sementara tu mengadu la kat member aku ni…diorang makan roti dr semalm….bersyukur jugak la sebb dapat makan kan…cuma pengagihan makanan tu yg tak betul. Jawatankuasa ni agihkan dulu makanan utk diorang bawak balik rumah diorang dulu..baru la mangsa2 ni dapat. Benda tu memang jadi….dan jgn ada yg kata tak jadi…aku tauuuu. Bila aku balik kawasan rumah aku after one week…jiran2 semua mengadu..takde sorang pun org gov datang. NGO yg pertama jengah bagi keperluan..Cina tau tak..ish..tak malu ke..padahal kawasan aku tu…ramai melayu. Mana la org melayu bersatu ni. Bila melayu bersatu ni dah datang…diorang bagi nasi beriyani satu plastik (mak aku panggil plastik bising)…aku nak ketawa pun ada.. nak maki pun ada…tapi syukur pun ada malah lebih la…diorang bg gak makanan. ye la nakkitorang hidup kalau tak takde sapa nak bayar tax. Tapi korang bayangkan la….rumah kitorang tu total lost…tilam pun dah macam span basuh pinggan. perabot dah macam biskut cecah air kopi. barang letrik dah macam katod anod dok dalam air suling. makanan memang melambak2…ye la yg penting makan kan..cuma…kadang2..fikir la sikit…banyak2 pun lama expired jugak. Roti gardenia penuh sebakul. Aku nak buat puding roti pun takd dapur. Last2 bagi burung2 makan. Aku sampai2 kat rumah aje..terus ada Cina ketuk..dr persatuan kebajikan..NGO jugak…bagi kupon untuk sumbangan RM 200. Apek ni dah tua gak la..jalan dgn sorang awek melayu..tolong translate sebb apek tu pandai cakap omputih aje. Tua2 pun jalan dr rumah ke rumah. taman aku tu besar jugak la…kira leh penat la kalau jalan kaki. Tak macam aku pergi pusat sementara sebelum tu untuk cari jiran aku mintak kunci rumah. Aku yg sedang pening tanya pekerja kat situ, tetiba datang pulak menteri kepala licin. semua serbu kat dia…dah aku tinggal sorang2 kat situ. last aku angkat kaki. menteri kepala licin ni..time daerah aku dah kering…baru la datang..masa basah…langsung tak nampak muka. Bukan nak cakap apa la….apa pembangunan dia buat utk daerah aku tu…huh….takde pape pun. Masa tu PM kita ada kat luar negara. wahhhh….penting sungguh luar negara dr negara sendiri ye…dia kata..dia dah pass kat timbalan untuk masalah banjir ni. geramnya akuuuuuuu………….rasa nak selam2 kan aje muka dia dalam air banjir tu..biar dia tau apa rasa dok dalam air banjir.

Aku sambung part 3….

FANOR

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

cerita Malaysia – part 1 cerita Malaysia – part 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: