cerita Malaysia – part 1

June 12, 2008 at 3:32 pm Leave a comment

dah lama website ni tak diupdate ek…meh la aku post something kat sini……

tentang politik malaysia…

dulu masa aku sekolah menengah (maybe form 2 kot) aku pernah bercita cita nak jadi PM…perdana menteri Malaysia….itu pun bila aku tgok rafidah aziz berhujah tentang world trade kat MHI…sungguh cekap, bijak, bernas, dia tahu apa dia cakap….tak mcm sorang lagi menteri pompuan time tu…(tak mo sebut takut nanti kena saman atau masuk ISA pulak)..tapi…takpe la aku sebut…sharizat….hehehehe..bukan sharizat ni tak terror cuma isu2 kurg bernas dr dia buat aku tak suka sangat..tapi dia menteri kan..aku ni cuma budak sekolah..apa la sangat…..dia pedulik apa pung… Start dr rafidah la aku mengikuti perkembangan politik negara….(walaupun subj sejarah aku tak pernah lulus..tapi big exam lulus pulak..pelik aku).. Masa zaman Che Det aku suka…bukannya apa…rakyat ni terjaga la juga..walaupun ada yg kena sapu dek gov time tu…tapi rakyat takdela merana sangat. Semua kenyataan yg membidas perilaku atau keputusan Che Det time tu dapat di tangani dgn sedap hati..kiranya sedap la telinga mendengar alasan dr Che Det and the gang….walaupunnnn…..

Tapi sekarang ni..lain pulak….macam2 cerita aku baca yg buat tak sedap hati langsung….tambah cam nak bernanah telinga….kalau cerita kat newsaper maybe leh cakap la ada fakta ada yg auta…tapi kalau dah jadi depan mata…..tu bukan la auta…. Masa aku kerja kat hujung benua dulu…rumah ADUN ni bukan main cantik, bukan main besar…tapi takde pulak aku tgok dia duduk situ..yg ada cuma pak guard yg dok relax (banyak lagi kerja pak guard UTM tu)…lampu di on kan keliling pagar batu yg tinggi tu….tak termasuk lampu dalam rumah…siapa yg bayar tu kalau bukan duit kita yg bayar tax ni…duit rakyat…tak pernah aku tgok kereta ADUN tu parking bawah garaj tu pun…maknanya dia takde la tu…datang time nak PRU aje.

Lagi…aku selalu la g urut kat satu kg kat hujung benua tu..makcik ni tukg urut kerabat2..one day…rumah makcik ni terbakar…tinggal la dia kat rumah pondok hasil tenaga org kampung…kesian sangat…rumah pakai plywood …bilik air pun korek lubang camtu aje…time urut2 tu..aku tanya la..makcik ni ada tak mintak bantuan ADUN sebb rumah dah terbakar..tinggal sehelai sepinggang…baju2 yg ada tu pun jiran2 bagi…nasib la makcik ni jenis pakai kain batik…kalau dia jenis dressing pakai jeans tak ke susah org nak sedekah…makcik tu bgtau aku…dia dah bgtau kat pejabat ADUN..tapi dah dekat masuk 2 bulan kot..ke sebulan….takde sapa pun datang…..pelik aku bukannya susah sangat…kawasan kampung…diorang ni ada groupkan…bagi duit beli barang….nanti diorang gotong royong la…..tapi takde response….so..jawabnya…aku berurut la dgn pintu plywood sendal batu….risau gak aku kalau2 pintu tu tanggal…pada aku…memang la banyak aduan utk ADUN.mintak bantuan tu..mintak bantuan ni..tapi kes rumah terbakar ni bukan boleh tangguh2…org takde rumah…tak kesian ke…pelik haku….

Time urut2 tu..makcik ni cerita lagi…ada la org2 Indon kena kejar ngan askar ngan RELA kat kg tu minggu lepasnya…maklumle keje hujung benua..dekat pulak ngan negara indon…so..indonesian ni..guna la kata2 “lautan pun sanggup ku renangi”…ramai pendatang haram kat situ…makcik tu kata..dia tolong indon2 ni…sebb indon2 ni takde makanan…takde baju…makcik ni tumpangkan indon2 ni yg ada anak2 kecik kat rumah dia…bagi makan bagi minum….bila aku tanya kenapa..makcik tu kata…barang2 keperluan kat rumah indon2 ni dah habis kena sapu dgn RELA..(indon2 ni dah berumah kat situ…so banyak la barang)..RELA ni panggil gang2 diorang and bagi2 semua harta2 indon yg kerja gaji tak seberapa tu. Yg ada anak kecik tak ke kesian. Yg di amik tu pun bukannya apa pun. Blender, rice cooker, iron, baju, makanan and lain2 la. Aku beristighfar bila dgr. Memang la diorang ni salah….tapi diorang ni kan manusia. Penat kerja..indon tu cakap ngan makcik tu..saya tau saya salah..tapi pulangkan balik barang2 saya utk bawak kg….heheheh..aku tak tau la..boleh ke tak bawak balik barang2 tu ke kg diorang…tapi citer RELA ni …makcik tu cerita..bukan aku buat cerita….aku ceritakan balik semula aje

aku rasa cam dah panjang aje…aku tulis utk part 2 la ek

FANOR

Entry filed under: Politik. Tags: .

kenduri binjai cerita Malaysia – part 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d bloggers like this: