Citer PenGalaman KengKawan BerSalin – by Aweng

May 16, 2008 at 8:51 am 11 comments

Bagi menghormati kawan kita cik Suhai yg asik kene sound dgn boss dier sebab mailbos penuh, aku tlg pastekan email2 kiter ke sini (klu korang nk tahu, sue memang manusia paling malas manage mailbox dier, tuh yg penuh sgt sampai slalu kene sound dgn bos dier tuh.. ekekekekke…. syg cik suhai!)

dlm nih mana yg masih ada dlm mailbox aku lah.. yg mana dah delete… hi hi bye bye…

aku saja paste kan sebab nk simpan pengalaman kg kwn utk dibuat panduan di masa hadapan… ehehehhehe… halal yer kwn2ku?

dpd puan mastur:

mari kita kasik aweng takut sket..

sebenarnya, kalo ko tgk yg real punya lagi bagus.. ini juga bagus utk org yg
beranak ikut tingkap.. e.g ieca.. hehehehe.. sebaiknya, kalau suami boleh
masuk (dan dia tak takut darah) lagi bagus.. biar dia menginsafi kejadian
Allah sikit.. barulah dia sayang kita lebih!! hehehe..

sebenarnya aweng, kita kena teran masa nak keluarkan kepala n bahu je..
lepas tu dr dah tolong dah.. yang aku nak tergelak time aku nak teran tu
tangan dr ada kat lubang.. hahaha.. dia cakap “mas, boleh rasa tak tangan
saya? okey.. sekarang, cuba teran untuk tolak tangan saya..” huhu.. tarik
nafas dalam2, teran, biar dagu kita sampai dada.. jangan jerit.. (aku pagi
tu jadi takut nak beranak sebab dengar org bilik sebelah menjerit2.. ish)
sebab nanti hilang tenaga.. lepas tu, waktu teran jangan tarik nafas pulak..
kang kepala baby masuk sikit balik.. Alhamdulillah, aku dapat rasa semua..
(walaupun ade bantuan epidural, tp sakit bersalin masih rasa) dan harris
memang betul2 membantu.. dia tengok kepala baby semua.. dan dia senyum kat
aku bgtau.. “sikit lagi je sayang.. boleh ni” hehehehe.. lepas bb keluar..
semua rasa sakit ilang.. (kecuali time jahit tu aa.. aku geli.. hoho)..
belum lagi ko rasa dr seluk sebab nak keluarkan placenta.. dan dia nak check
dah kosong ke belum…

hahahahha,, takut x????

dpd aweng:

aku stuju mas ckp kasik laki tgk…
tapi, laki aku awal2 dah sound dier xkn tgk kt bawah tuh.. nk dok tepi jer..
sebab, rupa2nye, dier pun takut tgk bende2 mcm tuh…
x sangka aku!

excited aku dgr pengalan mas nih!
tuh yg buat kita syg anak lbh dpd laki kan?
so sweeet!

chema:

haahahah…nak tergelak baca  kat bawah tuu..teringat masa bersalin dulu..izni pun tak berani tgk kat bwh. dia dok urut2 kepala n pegang tgn aku je..takut darah konon. tapi bile dah kuar je kepala baby, dia pulak yg suka giler…aku rasa…semua suami kene ada time kite bersalin tu. nak dia rasa betapa susahnya nak melahirkan.biar dia tau pengorbanan kite..lps je aku bersalin tu, aku rasa betapa berdosa nya kat mak aku selama ni…patut la Allah kata syurga terletak di bawah kaki ibu…

dpd azah:

eh..aku nk citer jugak la pengalaman giving birth to heidi..
aku masuk ward dr kul 7 pg smpai kul 7 mlm..
epidura doc cucuk 2x..satu x msuk..2nd time bru ok..
mase nk bsalin aku mmgla x rase pape..rase nk berak jer..
bile doc soh push pon aku x rase pape..
tp bile da push baper kali..heidi x kuar skit2..
dia meloncat trus kluar..
mase tu ade dekat 7 org doc tmasuk trainee doc..
lps bsalin doc pilin kuar plasenta..ttbe ade bleeding la pulak..
byk giler drh kuar..sume org klam kabut..aku tgk jer..
tgn aku smpai dua2 kne cucuk msuk air..sblh tu siap drh msuk beg air balik..
then aku da longlai giler..tp sgt sedar mase doc nk jait balik..
aku siap ckp kt dia..bius aku dlu bru jait..
dia ckp “kn epidural tu ade lg..” aku kate..”x..sy xkira..doc bg sy bius gak”
lps tu dia buatla mcm nk bg aku bius..rupe2nye dia x kasi pon..
trus jait jer..nasibla aku x rase pape..kalu x mau aku trauma..hihiii..
pstu ttbe aku rase nk muntah..dn dgn slmber je aku muntah kt sorg lady doc ni..
sian dia..siap kene mandi..tp aku ckpla sorry..
tp tharu jugakla bile dia kate..”it’s ok..it’s part of my job”
aiyoh..part org muntah kene dia part of job ke..bagusla dia..(hihiii..kalu aku sure da kene da itu org…)

aweng..jgn takut tau..
tp makcik aku yg keje nurse sarankan amik epidura..sbb biasenya ibu2 yg agk x kuat smgt nk dliver normal x dpt nk deliver bb scara normal..end up kene potong gak..

owh lg satu nk share..sbnrnya nk deliver ni x sakit..cume mind set kite je yg buat bnde tu jd sakit..
so in other word kite leh deliver bb kt umah sndiri..in any way u feel cmfortable (tp of coursela dgn kehadiran bidan/personal doc)-dipetik dr 1 artikel dlm buku..x igt ape title..
ade class khas utk org yg nk deliver sndiri..nnti aku checkkn dlu..will update later..
so laki aku da bg hint soh branak kt umah 4 2nd child nnti..abesla aku..

dpd icha:

sorry aku sempat baca je kisah2 korang pg ni….ni br ada kesempatan nak reply…..
 
kat pusrawi mcm yg esah ckp tu….ktorg mmg siap kene paksa susukan baby….kalau x dorg biarkan je baby kite nangis kelaparan…..masa tu mesti la rasa mcm kene paksa gak bf kana baby….kalau tak kesian giler kat baby kite……..
 
1st time nak bf iman mmg kekok giler la….nurse tulun ajar ok la….pastu nak bg lagi dah tak pandai…..iman pun hisap2 tak dpt terus jer fed-up…..
 
pasal bersalin ni….aku setuju sgt2 ngan azah!
sebenarnya nak bersalin normal ni bukan la sakit sgt…..
walau pun aku kene operate gak at last….tp aku sempat rasa sakit cam bersalin normal ni…..
 
pengalaman aku plak….masa kene warded tu nurse check dah buka 3cm…..alhamdulillah ada progress sampai dah 5cm tu aku tak rasa sakit pun lg….bleh borak2 ngan hubby lagi….bila doc dtg pecahkan air ketuban…..masa tu baru start rasa sakit……..tambah kerap bila dia induce air masuk kat lengan……..masa tu bila dtg sakit je nurse soh sedut gas…..tp rasanya aku cuma mengantuk je bila sedut gas tu…..sakit tu tetap rasa lagi…..
 
sampai satu tahap aku rasa cam nak terberak sgt….(nurse dah bgtau kalau ada rasa nak terberak bgtau dia….) hubby aku panggil nurse….then dia dtg and check bgtau dah 7cm……
 
pastu nurse kuar n masuk balik bawak segala alatan2 utk deliver normal ni……pastu masa dia dok prepare brg2 tu….aku rasa cam nak terberak sgt2…..cam dah tak leh tahan…..bila nurse tu check lg…then dia panggil kawan dia lg sorg…..aku cuma dgr dia dok kata tak rasa kepala baby tp tali pusat dia…..
 
masa tu punye la suspen…..then doc dtg and check….doc pun jadi gabra aku tgk….dia terus ckp kat aku ngan hubby….saya kene operate awak….emergency!! baby dah tolat tali pusat keluar dulu…..bahaya!
 
terus je nurse pasang balik mesin nak monitor heartbit baby tu…..masa tu tuhan je yg tahu….betapa risaunye aku…..lebih2 lagi tgk heartbit baby makin drop…..
 
pastu doc n nurse tolak aku atas katil ngan tangan doc kat bawah tu dok tahan kepala baby takut baby keluar…..kat punggung aku dorg letak 2 bantal kasi tinggi takut baby keluar……
 
doc siap pesan jgn teran kalau rasa nak terberak…hehhehe
 
bayangkan dr floor 4….dorang tolak aku turun lift pegi ke operation room kat level 2 kalu tak silap…..cuma ni aku rasa tak best kat pusrawi……bilik bersalin normal & operation room lain floor…..kalau ada kes emergency tu cam amik masa nak transfer kite……
 
akhirnye….alhamdullah keluar gak baby aku ikut tingkap…..
 
cuma yg ke 2  ni aku hope sgt bleh bersalin normal…..bleh la pakai bengkung…..kalau masa 1st baby dulu…..perut buncit tak hilang sbb tak leh berbengkung ni…..
 
anyway jgn takut utk bakal2 ibu yg nak melahirkan anak……masa aku dulu aku dok ingatkan diri sendiri…..yg semua ibu2 kat dunia ni merasai kesakitan nak melahirkan anak…..benda ni adalah normal….bukan penyakit pun…..so hilang rasa takut tu…..yg penting kene relax menghadapi saat2 tu…..hehhehe  
dpd chema:
korang..ni aku send blk..tadi send cam tak dpt je,..kalo dpt tu abaikan je laa.
nak kongsi pengalaman bersalinkan illya.illya lahir kat queen medical center, notts.2 mlm aku dok wat. b4 and after bersalin.
mlm kamis aku dah sakit2.tapi sempat gak main snow kat luar umah ngan mak and ayah aku. lps tu g hospital.kat qmc, midwife yg sambut baby. doc utk yg ada kes2 je.so sampai je sana, midwife check, dia kata bby jauh lagi. tapi aku sakit sgt. cam nak period tu. so dia suh aku dok wat. izni temankan la.semalaman aku sakit. izni lak sibuk amik videa.aku sampai2 jauh katil tau.midwife tak bagi ape2 pun ubat..esok pagi nye, midwife tu check lg, dia kt bby still jauh. maybe aku tension sbb tu bby tak nak turun. so dia soh aku berendam dlm bathtup. dia letap la minyak2 ape tak..sejam dlm tu. nyaman dan hilang segala2nya. mcm takde ape2 yg berlaku. laki aku sedap je tidur dlm tu..tension je aku.so lps sejam tu, midwife check blk, dia kat bby dah mula turun. dan aku masuk dlm labor room.tapi air mentuban tak pecah lagi.dia suh aku pilih nak bersalin kat mna, atas katil ker, dlm air ker, atas kerusi ker..ngeri je..aku dah tak bole fikir ape..atas katil je la..dia suh aku duduk atas belon besar sbb nak lancarkan bby turun. lpst tu baring blk, yg best nya midwife tu tak de buat ape pun. siap bole baca buku, borak2 ngan laki aku, buat kan izni air dlm labor room tu..mcm aku ni tak ujud je..tibe2…spshhh….haa ko amik…air mentuban aku pecah depan muka dia. dia pun terkejut sbb dia ingat bby..aku kata sorry. dia kat no problem. thats ok..dah biasa la tu..dia cuma kata azimah..push..push..u can do it. laki aku lak..ima, jgn jerit, tutup mulut, jgn angkat punggung, selawat byk2…dia pegang kuat2 tgn aku. dan aku kemam mulut sampai berdarah bibir aku thn sakit.aku cuma amik gas je..sampai termuntah2 sbb dah lebih dos..dan akhirnya lahir la puteri ku..seberat 3.46kg. arhhhh…lega…midwife tu terus telak illya yg masih berdarah dan lendir atas dada aku.. skin to skin…tak de ape yg bole kata..syukur..tu la hadiah yg plg berharga..dan midwife suh izni ptg tali pusat illya.mula2 dia taknak…takut la tu.. tapi ptg gak…pastu darah kuar byk tak ingat. ngeri kan. tapi aku tak kene jahit. takde yg koyak.petua taknak koyak, masa bersalin tu jgn angkat punggung.. pesan pd laki..suh dia ingatkan..dan ini midwife yg sambut illya..
menurut buku2 yg aku baca., bersalin dlm buth tub la plg selamat. sbb dlm perut pun bby dlm air, ada satu kakak from mesia, masa kat uk dulu dia pun bersalin dlm air, dia kata tak sakit langsung,
dpd icha:

additional info pasal aku punye emergency kes (cord prolapse) td…..tali pusat baby keluar dulu tu…..ni aku cut from wikipedia…..just to share…..hope lepas ni jgn la jadi camni lg……

Umbilical cord prolapse is an obstetric emergency during pregnancy or labour that endangers the life of the fetus. It occurs when the umbilical cord presents itself outside of the uterus while the fetus is still inside. It can happen when the water breaks – with the gush of water the cord comes along. Usually, thereafter the fetus will engage and squash the cord, cutting off oxygen supplies and leading to brain damage of the fetus, or stillbirth. Before that happens, the baby must be delivered quickly by caesarean section. In the meantime, the woman adopts the knee-elbow position, and an attendant reaches into the vagina and pushes the presenting part (usually the head) back in so that it does not suffocate the cord. It is useless to try to push the cord back in.

dpd mas:

kawan aku cakap, lagi relax bersalin dalam air..
 
dia bersalin anak first dalam air.. dia kata best.. dia pesan kat aku, kalo bersalin kat oversea nanti biar dalam air.. hehe
 
chema, kebanyakan orang memang kena epi utk first time.. sbb pintu x bukak besar.. dan dr tak mahu amik risiko kalau jalan terkoyak2.. hehehe.. ngeri seh epi.. kira selamat la ko x rasa.. tp selalunya epi utk first child aje.. 

dpd esah:

 
mast : aku kat HUKM specialist (department private) – bersalin biasa, amik epidural, 2 kali jab utk tahan sakit waktu jahit, hospital sehari – RM2100
            overall memang best.. kecuali bab menyusu tu.. Dr memang boleh pilih.. even some of the obygn adalah yg terbaik dalam mesia.. especially obygn utk fertility
 
azah: kat Hospital Universiti 
 
ieca & esah: pusrawi. aku dr adilla. dr echa nama ape ntah, x ingat. byk la lg dr yg blh pilih. ongkosnya: klu normal delivery start dr rm1.5k (bilik 4 org), klu ceaser (bilik sorg) dlm rm7k. tp ni rate thn lps. klu ko xtau ape2 lg kan skrg ni, aku suggest ko g prenatal class skang. cam aku & icha terlambat sikit pergi class tu. kat pusrawi pon ade. masuk website die & check schedule. Class ni better pergi sbb byk benda la die bgtau. dr amalan time mengandung, bersenam, bersalin, bfeed smpi la dlm pantang. sume dorg ajar… x boring pon attend class ni. tp better g dgn husband.
aku ade tgk kat medik tv (klu x silap aku) hospital kat penang dh ade srvice tu & mmg blh kurangkan sakit bersalin.
 
Chema, ko ckp ko x jahit sbb x koyak kan…klu kat oversea mmg blh camtu sbb dorg x gunting dulu tp klu kat msia ni dorg akan gunting sikit dulu sbb nk bg kurang risiko koyak merata2 tempat..so cemane pon kena jahit jugak kot…
Chema:
mmg betul ko ckp. kat uk diaorg nak natural..takde paksa2.sbb tu aku diaorg tak bg amik ape2 ubat.masa pregnan pun takde ubat ape2. bile kaki sakit2 pun diaorg suh mkn pisang. tu je.kalo demam ke just take more water.. tu je laa..sakit hati tul…tapi risikonya kalo tak gunting..kalo koyak…haaa….mcm koyak kain la…tak cantik kan….
Puan mastur:
ye.. aku setuju.. gi prenatal kelas awal2.. kalau ko mmg bhasrat nak gi bfeeding class pun bagus gi awal2..
 
senang nak tau preparation utk menyusu dan nak kerja balik slps bsalin..
 
antenatal kelas bagu pi bila dah 2nd trimester.. sbb time tu ko dah mmg dah nak bersedia bersalin.. mana tau kut terawal.. aku pun terlewat gak..dah 8 bulan baru gi antenatal class.
 
ieca punya dr asmah yun

Entry filed under: Kesihatan. Tags: .

NanDo’s – by aweng Selamat Hari Guru part 2

11 Comments Add your own

  • 1. walidah_umar  |  May 16, 2008 at 1:11 pm

    Bagi aku pulak, pengalaman bersalin normal memang amazing, meningkatkan keimanan kita dalam menginsafi kejadian makhluk Tuhan, meningkatkan perasaan sayang pada Mak dan Ayah-sedar betapa pengorbanan mereka terhadap aku selama ini, menyedari betapa suami sentiasa berada di sini menyokong kita yg di dlm kesakitan-mengingatkan aku sebut Allah, Allah, Allah semasa sakit, meningkatkan sifat keibuan yg meluap2 setelah pertama kali dr menunjukkan Umar pd aku dan minta aku menyusukan.

    Aku tidaklah mengalami kesukaran yang terlampau kerana aku teran hanya 3 kali, Umar terlompat keluar. Kali pertama, kali kedua keluar separuh kepala, dan kali ketiga keluar semuanya. Even placenta pun keluar sdr lepas dr usik sikit perutku dr luar. Aku terharu lagi, bila mendengar suara hubby mengazankan Umar semasa aku baru lepas melahirkan. Semua itu pengalaman pertama yang amat mengasyikkan. Pendek kata pengalaman bersalin terlalu indah bagi aku.

    Dan aku teringin lagi, dan lagi… untuk mengulangi pengalaman indah itu, tapi kena selesaikan study dulu baru boleh cont. Insya Allah kalau diberi rezeki oleh Allah taala. Bagi bakal2 ibu, jangan takut, jangan gusar, pahala besar menanti sebagai seorang ibu, dan rasai pengalaman pertama ni dengan hati yang gembira kerana ini akan tercatat dalam hidup kita selama2nya.

    Reply
  • 2. walidah_umar  |  May 16, 2008 at 1:13 pm

    Bagi aku pulak, pengalaman bersalin normal memang amazing, meningkatkan keimanan kita dalam menginsafi kejadian makhluk Tuhan, meningkatkan perasaan sayang pada Mak dan Ayah-sedar betapa pengorbanan mereka terhadap aku selama ini, menyedari betapa suami sentiasa berada di sini menyokong kita yg di dlm kesakitan-mengingatkan aku sebut Allah, Allah, Allah semasa sakit, meningkatkan sifat keibuan yg meluap2 setelah pertama kali dr menunjukkan Umar pd aku dan minta aku menyusukan.

    Aku tidaklah mengalami kesukaran yang terlampau kerana aku teran hanya 3 kali, Umar terlompat keluar. Kali pertama, kali kedua keluar separuh kepala, dan kali ketiga keluar semuanya. Even placenta pun keluar sdr lepas dr usik sikit perutku dr luar. Aku terharu lagi, bila mendengar suara hubby mengazankan Umar semasa aku baru lepas melahirkan. Semua itu pengalaman pertama yang amat mengasyikkan. Pendek kata pengalaman bersalin terlalu indah bagi aku.

    Dan aku teringin lagi, dan lagi… untuk mengulangi pengalaman indah itu, tapi kena selesaikan study dulu baru boleh cont. Insya Allah kalau diberi rezeki oleh Allah taala. Bagi bakal2 ibu, jangan takut, jangan gusar, pahala besar menanti sebagai seorang ibu, dan rasai pengalaman pertama ni dengan hati yang gembira kerana ini akan tercatat dalam hidup kita selama2nya.

    Reply
  • 3. aweng  |  May 16, 2008 at 9:44 pm

    smlm aku ada discuss dgn opismate aku pasal nih.. akak tuh dah ada 8 org anak… sume anak dier senang dier nk beranak… mcm mc yu citer.. melompat kluar sendrik….

    dier pun ada ckp yg kbykn hospital kat m’sia nih, dia memang paksa bakal2 ibu lahirkan baby walaupun blum sampai masa.. tuh yg ada byk org induce utk deliver.. sbb diorang mls nk tunggu… unless private…tuh pun kdg2 ada spital yg xnk tungggu sebab nk untung… so, byk la kes baby kluar ikut tingkap…

    ikut pglmn akak tuh, sume baby dier, dier tunggu btol2 baby nk kuar br dier g spital serah diri kt doc… dia ada ckp lah pasal contraction yang makin lama akan makin cpt… ni aku citer berdasarkan yg dia citer lah (kwn2 yg dah mengalami mesti lbh tahu)… dia kata bila dah ada contraction, kira selang masa contraction tuh.. bila dah setiap 10 saat, baru g serah diri kat spital (ni utk klu yg akn g spital kerjaan mcm aku nih la kan)… yg swasta tuh, mesti boleh pilih kot… lepas tuh, dier ada ajar baca ayat dalam al-Quran.. aku x ingat la pulak… nanti aku tanya balik kat dia.. ayat tuh utk mempermudahkan baby kluar… sume anak2 dier, dier amalkan ayat tuh sepanjang dier kat dlm labour room… maybe ada kawan2 kita yg tahu, boleh kongsikan dulu kat sini….

    akak tuh pun ada ckp ada klinik bersalin muslim yg masih mengamalkan melayan bakal2 ibu nih mengikut fitrah yang ditetapkan oleh-Nya.. diorang akan sanggup tunggu sampai baby2 dalam perut tuh btol2 ready utk kluar.. klinik tuh terletak kat kampung baru… kampung baru med centre, KBMC… aku ada la called ari tuh tanya pakej dia…
    klu normal, diorang ada 2 pakej:
    1. 3H2M – RM1800
    2. 2H1M – RM1500

    harga mungkin akan bertamb sedikit dalam beberapa ratus sekiranya pilih doc yg caj mahal sket…

    klu operate pulak…
    hmmmm… x silap aku, x akan exceed RM3000…..

    lbh kurang mcm tuh la…

    pada bakal2 ibu yg berminat, boleh searh dlm yahoo website dier…

    klinik nih memang lah x sebesar hospital swasta yg biasa diwar2kan.. tapi, aku cuma berminat dgn khidmat yang ditawarkan…

    hmmm.. maybe klu aku ada rezeki, aku nk rasa la bersalin kat klinik nih🙂

    pasal beranak kt umah tuh, btol ckp azah… akak tuh pun sependapat dgn azah… memang boleh sebenarnyer… aku barulah teringat org2 dulu… mcm tuh lah diorang kan… lepas jer sampai sedozen… ehehhehe… mcm kita org skang nih, mungkin boleh jugak.. cuma, maybe kita lebih mementingkan quality dan takut x mampu nk jaga anak klu terlalu ramai sebab kita berkerjaya sama naik mcm kaum laki.

    tapi, btol lah, akak tuh ckp memang ketetapan Ilahi patutnya bersalin tuh perkara yang memudahkan sekiranya kita diberi peluang utk relax dan “follow the flow” sampai baby tuh kluar dgn senangnyer… xdek panic, xde tekanan…

    satu lagi yg dia nasihatkan, aktifkan diri semasa dekat2 masa nk bersalin… nih pun akan memudahkan proses bersalin.. yg nih aku rase kita sume pernah dgr, dan aku sememangnya bersetuju… aku dah tgk byk pglmn yg mcm nih.. n memang menjadik….

    harap2 aku akan ingat sume2 info nih bila aku ada rezeki nanti…
    tapi, aku pun x riasu sebab aku ada ramai dah kawan2 yg dah ada pengalaman🙂 sayang korang sume!

    Reply
  • 4. ayza  |  May 17, 2008 at 8:52 am

    suka giler baca posting yang satu ni….uhuhuh
    doakan aku cepat ye!

    Reply
  • 5. aweng  |  May 17, 2008 at 11:22 pm

    ko pun dah preggy preggy ker ayza?
    congrates!

    Reply
  • 6. walidah_umar  |  May 18, 2008 at 1:26 pm

    Dear all,
    Di sini aku nk kongsikan pengalaman dan tips untuk permudahkan bersalin bagi kawan2 yang masih belum merasai pengalaman pertama dan mgkn boleh juga diamalkan kepada yg masuk 2 and 3 tu, hehehe.

    i) Of course, yang paling penting, berdoa sentiasa kepada Allah selepas solat, semoga dipermudahakan bersalin. Rajin2 bangun malam buat solat hajat untuk diselamatkan segalanya, kurang kerisauan dan debaran, semoga baby dan kita selamat melalui segala proses tanpa kesukaran yang melampau dan juga tanpa berlaku sesuatu yg tidak diingini.

    ii) Bila masuk 7 bulan hingga ke 9 bulan, aku minum air kelapa muda 1 biji sehari dengan isinya sekali, masih ingat hubby bw balik sebiji setiap petang. Menurut orang-orang tua ini akan mengaktifkan baby dlm perut sehingga memudahkan kita bersalin. FYI, baby masa ni dh besar jd ruang utk dia bergerak dlm perut dh kecil. Jadi dia kurang bergerak n sometimes we need to stimulate baby. Ada juga kekadang sebab dia x bergerak, so kita risau. Jadi dgn minum air kelapa ni, baby akan aktif sentiasa. Tapi mmg ada juga time dia tidur. tapi kita x payah nk stimulate lagi. Memang rasa perbezaannya. Sehingga aku dpt rasa Umar semakin aktif menendang2 bila aku start minum air kelapa muda. Ini juga akan membuatkan muka baby bersih. Masa lahir pula seluruh badan bersih dan x susah nak dibersihkan-tiada kerak etc.

    iii) Bila sampai 9 bulan
    a) Of course banyakkan senaman sejak 6 bulan pertama tapi tidak keterlaluan, tapi bila dh sampai 9 bulan mmg kalau boleh lebihkan. Plaling baik, lepas solat subuh di pagi Ahad, berjalan2 di taman ngan hubby, memang romantik n sambil menghirup udara segar. Bila kita cukup exercise, baby akan turun, kalau perasan, perut kita akan turun ke bawah.

    b) Kerapkan hubungan intim-pandai2 sendirila ye. Ini menurut org2 tua dan perubatan sdr mmg dpt membantu semasa bersalin. Masa sakit tu pun, kalau boleh segan nk cite sebenarnya tapi sbb ilmu, aku cite juga, mgkn boleh buat foreplay ringan2 untuk mengurangkan sakit, tetapi dalam masa yg sama, ini memang dapat mempercepatkan contraction. Ini dr pengalaman aku sdr, petua dr ibu saudara, tapi memang menjadi. sakit jd lebih kerap, trs masuk labour room, hehehe.

    c) Makan makanan pedas2- tapi jangan terlalu pedas sampai cirit birit pulak, he3. Aku pun x tau kenapa perlu makan pedas2 ni. Tapi ini memang petua org2 tua untuk memudahkan bersalin.

    Ok, setakat ni dulu kawan2. Kalau aku teringat lagi aku tambah lagi, later.

    Cheers!!

    Reply
  • 7. ayza  |  May 21, 2008 at 7:49 pm

    aku belum lagik la aweng….doakan la cepat…aku dh tak sabar nk shopping n dressingkan baby…hehehehe

    Reply
  • 8. aweng  |  May 22, 2008 at 2:04 pm

    ouhhh…
    nampaknyer, kita berempat lah yg tgh menunggu rezeki nk dpt baby nih kan…
    xpe, kita sama2 doa k!
    mudah2an Allah akan kabulkan suatu hari nanti..
    aminnnnnn……

    Reply
  • 9. chema  |  May 22, 2008 at 2:17 pm

    aweng…berlima laa..aku pun tgh tunggu…2nd…illya nak adik laa….hehehh…

    Reply
  • 10. aweng  |  May 22, 2008 at 3:30 pm

    ouhhhhh…
    chet chema…
    ok lah oklah…
    kita doa utk chema skali…
    aminnnnnn……

    Reply
  • 11. sue  |  June 6, 2008 at 4:40 pm

    syoknya dapat info bersalin dari walidah_umar. sue pun tak sabar gak edd sue 05 july ni….tapi sejak 2hari ni sakit-sakit pinggang kerap sangat.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: