Laksa Johor (Resepi Fanor) – by Aweng

May 15, 2008 at 9:56 am 3 comments

Ni aku tlg paste kan dpd email.

Laksa johor

 

Bahan Kuah:

Ikan kembung 3-4 ekor.. kalo dapat tenggiri lagi baik aa.. tp mahal seh!

Daun Kesum + asam keping

(a) Serbuk kari 2 peket

(a) Serbuk cili 1 peket

(a) Lengkuas

(a) Bawang Putih 2 ulas

(a) Bawang Merah 3 ulas

(a) Halia seruas jari

(a) Segenggam ikan bilis

(a) Santan pekat

Asam keping (3 nos)

kerisik utk kasik kuah lagi pekat ye kengkawan

serai blender ………..

 

Cara nak buat kuah : Memula, rebus ikan kembung dengan daun kesum dan asam keping. Dah siap rebus, asingkan ikan dengan sampah2 tadi.. simpan ketepi air rebusan ikan tu tadi. Ikan tu di buang tulang dan di blend bersama air rebusan. Ketepikan sekejap. Bahan2 (a) di masukkan ke dalam blender dan dikisar kesemuanya sekali hingga halus. Panaskan minyak dalam periuk (biar lebih sket takpe) dan masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Masak dengan api sederhana sehingga pecah minyak.. kalau pecah minyak tu bagus sekali.. pastu masukkan santan pekat kedalam periuk, asam keping dan

Ikan bersama air rebusan tadi.. biarkan menggelegak dan masukkan garam secubit rasa.. errmmm.. sedapnya… keh keh keh.. last masuk kerisik….

 

Bahan hiasan:

Daun selasih dihiris halus

Timun dihiris halus (kalau boleh buat memanjang macam ring lagi baik.. Fanor, aku x abis lagi khatam buat ni.. ko mmg pakar)

Kacang panjang hiris halus

Taugeh

Bawang besar hiris (kalo korang suka la)

Limau kasturi

Spaghetti direbus

bahan hiasan tu nakmakan ngan sengkuang leh gak

lagi sikit….kalau nak makan ngan lobak hancur pun best

 

Bahan sambal:

Cili hidup dibuang biji

Cuka

Bawang putih

* Blend kesemua bahan ini dan masukkan sikit je gula buat penyedap rasa.. siap!

 

 

Entry filed under: resepi istimewa, Uncategorized. Tags: .

AKU X SUKA DONGAN PUNYA BLOG! Nasi Ayam (Resepi Mas) – by Aweng

3 Comments Add your own

  • 1. dee@dira  |  June 25, 2008 at 11:49 am

    fanor, aku dah try dah wat laksa johor guna resepi ko.. pergh.. best.. credit to u!!kan mas kann sedap kan……..

    Reply
  • 2. mrs fanor  |  June 25, 2008 at 2:13 pm

    ye haaaaaaaa…..kalau bukak restaurant….bagi aku makan free ek….heheheh

    Reply
  • 3. mast  |  June 25, 2008 at 5:17 pm

    sedap siut.. kuah dia cukup rasa.. nyum2.. teringat

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: