SELAMAT HARI IBU (cerita fanor)

May 12, 2008 at 6:42 pm 15 comments

SELAMAT HARI IBU untuk semua yg dah ada anak…aku tulis just nak share dgn korang…tentang hari ibu yg baru lepas ni. Semua tau..mak aku tinggal sorang…ayah dah pergi menyambut panggilan Ilahi terlbih dahulu…kami 6 beradik sedaya upaya cuba buat mak kami gembira walau dgn apa cara jua sekali pun. Aku adalah anak yg paling rapat dgn mak aku..maklumler..anak last…bila aku menetap di Qatar ni…mak aku adalah org paling terasa…yelah..dah takde org tmpat mengadu, bercerita tntg masalah….bukan tak de org lain..tapi aku adalah pendengar setia yg tak pernah komen apa2…cuma dr aku “sabar je la mak”…tapi berbeza dgn kakak dan abang yg ada antara mereka yg suka bersikap terus terang. Orang tua, sikit tertekan suara pun dah sedih. Semua gerak geri kita dia dapat baca..kita marah..kita suka..kita sedih..kita happy…semua mak dapat rasa. Itulah dia mak.

Selama aku di Qatar ni..hati aku tak pernah senang fikir kan tentang mak aku..Abang2 masing2 kerja..balik lambat…anak2 tiusyen sibuk nak UPSR..kakak pulak ada tggjawab….sehinggakan mak aku rasa terpinggir. Tapi itu ..dia yang rasa. Dulu masa aku ada….adik beradik lain jarang juga balik rumah mak aku..tapimak aku tak rasa sangat sebb aku dan ayah aku ada. Bila ayah takde…aku pulak jauh…mak akurasa sunyi teramat sangat. Allah sahaja yg tau betapa risaunya aku. Setiap kali call mak aku…dia sedih..dia nangis..katanya abang2 tak balik jengok…dia rasa terbiar…hati org tua..mudah tersentuh…walaupun actually mak aku tau yg mereka sibuk dan sebenarnya ada sorang abang aku duduk ngan mak aku kat rumah. Tapi ntah kenapa mak aku masih rasa sunyi. Pening aku tak tau nak buat apa. Aku yang masih dianggap anak kecil (masih dipeluk di cium di dukung oleh abang2 aku), jarang bersuara.

Tapi kali ni..aku tak boleh tahan..aku bgtau kak uda aku…mak aku merajuk…bawa diri ke rumah adik dia (rupanya mak aku hampir seminggu kat rumah adik dia untuk ubah angin katanya)…aku bgtau abang alang aku…yang mak bawa diri….rasa terbiar…rindukan anak2nya… Pesan aku pada dioran…KADANG2 PERBUATAN ITU LEBIH BERMAKNA DR KATA2. walau kita kata kita sayang mak, tapi memeluk mak boleh mengungkap segala2nya walau tiasa sepatah perkataan pun.

Kami cuba sehabis baik untuk buat mak kami happy. Kami ambil kesempatan hari ibu yg lalu untuk buat mak aku happy semula. Aku order cake and hantar kat mak aku..kakak aku ajak g lunch kat hotel…dapat bunga and they won cake decor contest. Abang2 aku hantar bunga and wish her…Bila aku tepon mak aku…dia kata..”happy pun ada…sedih pun ada”..aku dapat agak dr suara mak aku..yang dia happy….bersyukurnya aku pada Allah…aku harap mak aku akan happy sentiasa. Honestly, aku tak pernah sambut hari ibu dulu…tapi bila aku jauh….baru aku rasa menyesal kerana tak pernah peduli tentangnya dulu.

Benarlah kata kata yg mengatakan..kita tak akan menghargai sesuatu sehinggalah kita kehilangannya…ya..aku akui kata2 itu….dan aku tak akan mengulanginya……

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Rambut Baru Aweng Yang Cun! Huahuahua Photo Sharing via Flickr

15 Comments Add your own

  • 1. tirokwifey  |  May 12, 2008 at 7:12 pm

    touching..

    Reply
  • 2. aweng  |  May 13, 2008 at 10:43 am

    aku sedih pulak baca fanor… nk nangis pun ada…

    tapi kan kawan2, memang mcm tuh la perasaan seorang ibu yang dah jadik nenek terutamanya…

    cth yg terdekat yg aku tgk sama mcm kes fanorr nih, adalah nenek mel… yang aku dpt lihat dpn mata aku sendri setiap hari…

    sama sgt mcm nih…

    diorang nih, bukannyer nk duit kiter or harta kiter…
    diorang cuma nk kita slalu dtg jenguk diorang n bawak cucu diorang jumpe diorang slalu…
    dier klu boleh nk tgk kite slalu…

    dier ade anak 3 orang jer.. cucu 5 orang jer…
    tiap2 minggu klu bole, dier nk anak2 dgn cucu dier slalu dtg jumpe dier… dtg jenguk stgh jam pun jadik lah…

    dulu time kitorang duduk jln klang lama, kitorang dtg jenguk weekend jer.. most of the time x pernah miss..

    biler dah pindah lagi dekat, mula2 g weekend jer… lepas tuh, dier pulak suh dtg mkn tiap2 ari kt sana..
    memula, aku mcm x brp setuju jgk..
    bknnyer ape, iyalah kita pun nk masa kita bersama suami biler balik kije penat kan…
    tapi biler aku pikir2 balik n timbang2kan… barulah aku cam ok… barulah aku cuba berpikir klu aku lah berada kat tempat diorang… nenek dan parents mel…

    tapi, memang nampak perubahan…
    diorang lagi happy.. abah dier pun suke, dinner ramai2 katanyer…

    biler aku pikir2 balik, mesti mcm tuh lah keadaan kita bile kiter dah tua.. kita bukan nk harta or wang ringgit.. kita nk perhatian anak2 dan cucu kita jer…

    aku buat mcm tuh pun sebab pikir aku xle buat mcm tuh kt mak ayah dgn atuk nenek aku yang jauh sebab aku kt semenanjung nih…

    so, sekurang2nya aku buatlah yg trbaik utk belah in law aku.. anggap diorang mcm family sendiri…

    memang lah kdg2 terase ati..
    byk masa yang sepatutnya bersama suami dikorbankan…
    tapi, aku dah mula terima sebab aku tgk laki aku pun happy mcm tuh…
    bukannyer dier nk sgt mkn masakan mak n nenek dia..
    tapi, dier ckp selagi diorang masih ada, inilah yg terbaik yang mampu kita bagi pada diorang…
    aku memang stuju dgn pendapat laki aku pasal hal nih…

    p/s: thats y lah laki aku rajin tlg aku buat kije umah, sebab klu nk tunggu aku siapkan kije2 umah tuh, sgt teliti dan kene tunggu berzaman baru siap🙂

    Reply
  • 3. mrs fanor  |  May 13, 2008 at 2:45 pm

    takde tempat aku nak cerita……sekurang2nya…share dgn korang…aku rasa lega….kadang2 aku nangis sendiri kat ofis ni kenang kan mak aku

    Reply
  • 4. utmcivil2003  |  May 13, 2008 at 2:53 pm

    Reply
  • 5. walidah_umar  |  May 13, 2008 at 3:22 pm

    Sabar byk2 fanor. Nangis aku baca cerita ko ni. Tapi pape pun aku respect ko anak bongsu dpt tegur yg lebih tua n wat something yg begitu bermakna untuk mak ko. Semoga Allah merahmati hidup ko, Fanor.

    Reply
  • 6. chema  |  May 13, 2008 at 3:28 pm

    aku suka baca cite fanor..aku pernah rasa ape yg fanor rasa. betul kata org..kite akan rasa sesuatu itu sgt2 berharga bile kite jauh darinya..
    aku pernah dok uk 4 thn.masa umur aku 22 th, kawan2 masih lagi belajar, masih lagi sibuk cari kebebasan, cari kebahagiaan, aku dah kawin. dah pegang t’jwb sebagai seorang isteri. aku korbankan masa muda, korbankan keluarga…demi cinta yg kuat…sampai menangis2…mlm b4 tunang…rasanya fanor n mas tau kot..ingat lagi tak..pasal abg sulung aku tu….dia keras2 tak bagi aku kawin…muda lagi katanya…’ima kan anak bongsu..t’jwb pada mak dan babah..anak2 buah sayangkan busu’…tapi mak aku sungguh2 suh aku kawin..sbb dia kata izni tu pilihan yg tepat..
    dan alhamdulillah..dia mmg tepat…tepat pilihan aku…
    tapi bile sebulan lps kawin, aku terbang ke uk..tinggal keluarga yg amat2 aku sayang..betul ke ape yg aku buat ni…sampai kawan aku pernah bg tau kat aku..ayah aku bg tau ayah dia..yang ayah aku tak bole nak lepas kan aku pergi…rasa menyesal pulak bagi aku kawin awal…sedihkan…mak aku la org yg paling tak bole terima hakikat…ialah..anak yg plg rapat, plg manja (sbb aku pun anak bongsu), anak yg tempat mak aku mengadu….dah pergi jauh..4 thn…mak aku kata..entah ada umur ke tak.nak jumpe blk…sedih kan..aku nangis2 je..sampai aku mengandung pun…hari2 nangis…tapi aku gagahkan hati demi anak dlm kandungan…doa dan doa..tu aje…bayangkan..lps 5 bln aku kat uk, mak dan ayah mertua aku dtg, dia bg tau b4 dtg uk dia singgah mlk, umah mak aku, dia nampak baju kaftan yg aku pakai mlm b4 aku terbang tu masih lg tergantung dlm blk…mak aku kata segaja tak nak basuh…rindu sgt2 kat aku…mulai saat tu aku nekat..kerja dan kumpul duit utk bawak mak dan ayah aku ke uk ..masa aku bersalin nanti…dan Allah makbulkan niat aku. 2 minggu b4 aku bersalin mak dan ayah aku selamat sampai uk hasil diut aku sendiri. sempat puasa seminngu dan berhari raya bersama aku kat uk….itula hadiah paling bermakna buat aku….
    dan skrg aku dah blk mesia buat selama2nya…Allah panjangkan umur aku, mak dan keluarga yg lain…
    pertama kali jejak kaki kat klia, keluarga mertua semua dtg, mak dan ayah aku tak dtg. aku yg tak bg sbb jauh kan. penat je..cuma 2 org abg dan kakak aku bersama keluraga je yg dtg. terkejut tgk abg aku… muka dah berubah…nampak dah semakin tua…betapa lamanya aku tinggalkan meraka..anak2 buah pun semakin membesar… ..dan yg plg terkejut, abang sulung aku peluk aku dgn kuatnya…menunjukkan betapa rindunya dia kat aku..aku pun rindu gak…tapi malu nak peluk..heheh..

    utk fanor…kuat kan hati..duduk jauh ni dugaan nya besar…hanya suami je yg ada…
    so, sama la kite berdoa supaya jadi anak yg baik, hormat keluarga..syg la mereka selagi meraka ada..bukan duit yg mereka hendak…hanya doa dr anak yg solleh…supaya Allah melindungi kite dan keluarga..amin..

    Reply
  • 7. mrs fanor  |  May 13, 2008 at 3:44 pm

    betul tu che ma…..aku ada datang jengok mak kau ..setiap kali raya mesti aku datang…..masa seminggu ko pindah UK….mak kau..peluk aku kuat2…..sambil nangis kat bahu aku…kata dia rindu kat ko…..merah mata ayah ko….aku nampak baju kaftan warna oren hitam ko tu sangkut kat dalam bilik….dan t-shirt pun ada….kat depan pintu…..last raya aku datang….mak ko dah boleh senyum sebb dia tau kau nak balik…..and akak ipar ko kata…..mak ko hampir setiap hari pasang video kawen ko…..sejak 4 tahun yg lalu……and yg paling best……ada ke mak ko nak bagi aku duit raya……dia siap kata..”patutnya makcik yg bagi ko duit raya…”….aku gelak la….”eh..saya la bagi duit raya…apa pulak makcik”….hehehe

    Reply
  • 8. chema  |  May 13, 2008 at 3:49 pm

    thanx fanor..dan thanx gak kat gee ..member teknik aku. ko dan dia yg selalu tgk2 mak aku…tak bole nak bayangkan betapa gembiranya aku bile dah blk mesia….masa ko pun akan tiba…sabar ok..doa byk2….

    Reply
  • 9. aweng  |  May 13, 2008 at 4:07 pm

    sedih pulak aku bace email korang nih…

    aku kan klu ingat masa kita kat utm dulu, aku cuba nk lupakan.. sebab sedih sgt2… x mungkin kita boleh kembalikan kenangan kat utm tuh kan…

    ckp pasal kenangan kat utm, aku nk mintak maap byk2 kat korang sume yg mana pernah terase hati dgn aku ker, marah kat aku ker… bila dah besar dan belajar pengalam idup org merata2, baru aku sedar byk perkara yg aku buat kt utm dulu, aku menyesal sgt2 skrg sampai x sudah..

    yg paling aku ingat, kes ko fanor.. aku xleh lupa…
    aku memang x suke nk ingat, tapi, malangnye otak aku sentiasa ingat… budak2nyer pemikiran aku dulu…
    aku menyesal sgt x sudah…
    aku mintak maap sgt2 fanor… harap ko dpt maafkan aku… aku sampai skang memang x tau cemane nk berhadapan dgn family ko…

    bila dah dewasa cmni, barulah reti nk berpikir klu kita kt tempat org yg bermasalah tuh… x main terkam jer… byk sgt benda dlm idup nih yg kita kene belajar daripada org lain… xle main ikut perasaaan jer…

    korang!!!!!!!!
    aku nk mintak maap sgt2 kat korang sume!!!!!
    halalkan makan minum… terpakai dsb….

    aku sayang sgt2 kat korang sume!!!!!!
    bersyukur sgt ada kawan2 cam korang….

    Reply
  • 10. mrs fanor  |  May 13, 2008 at 4:14 pm

    ala…aweng benda tu dah lama berlalu….dulu memang aku takleh terima….tapi persahabatan tu lebih penting dr perasaan aku….lupakan aje….semua tu aku tak kenang dah…..stay cool!!

    Reply
  • 11. aweng  |  May 13, 2008 at 4:22 pm

    memang dah lama fanor… tapi, aku memang xle lupa… mel pun tahu tuh (mel kan dulu dok seumah dgn begong). neway, aku mintak maaf sgt pasal dulu tuh tau fanor. aku sygkan ko sgt2. dbot pun sama… cuma, aku memang x reti nk tunjuk.. ego kot😉

    mmg btol lah bila dah berpisah jauh baru kita akan hargai apa yg dulunyer kita ada kan?

    aku dgn mel dulu pun bila dah clash setahun baru hargai antara 1 sama lain…
    tuh yg kawen sampai skang nih… xnk dah pisang berbuah 2 kali🙂

    Reply
  • 12. mast  |  May 13, 2008 at 4:38 pm

    huhu.. aku nak bercerita bukan sebab emak aku, tapi sebab emak mertua aku.. aku serba salah juga nak cerita sebab macam buka pekung keluarga suami aku, tp ini pengajaran. anggap aku nak kongsi pengajaran utk korang..

    mungkin dah memang termaktub, aku ni jadimamarazzi semua.. bukan setakat dengan korang, tp dengan semua makcik2 aku, tak kira sebelah abah aku ke, belah emak aku ke.. semua aku kena ambil kisah.. aku kena buat macamni sebab diaorg semua refer masalah diaorg kat aku.. mmg kelakar sebab dari mula emak aku sakit sampai sekarang banyak dah masalah orang2 tua yang aku kena dengar.. aku makan garam orang lain punya, bukan melalui sendiri. tapi terus terang, aku rasa makin matang, malah lebih matang dari waktu kita belajar dulu..

    alkisah, aku nak ceritakan sedikit kisah pengajaran utk semua yang masih ada ibu.. emak mertua aku memang lembut orangnya.. langsung tak pernah marah2 pada anaknya sendiri.. malahan kalau dia ingin tegur sekalipun lembut benar bahasanya.. tak semacam aku la kiranya.. tapi apakan daya, anak2 nya mengambil kesempatan. dikerahnya jerih orang tua tu.. kata2nya diambil sinis dan kadang2 diperli lagi.. aku tahu orang tua tu terasa.. tapi dia tak pernah menyebut depan anak2nya..

    korang pasti tahu yang aku satu2nya menantu perempuan dia.. dan waktu aku dalam pantang pun beria2 dia nak jaga aku.. aku sayang pada dia.. aku anggap dia macam ibu kandung aku sendiri.. dia layan aku bak permaisuri waktu dalam pantang.. even sampai sekarang dia jaga aku camtu.. makan disenduk, air basuh tangan disedia dsb.. sebab tu aku kadang2 malas nak balik rumah dia.. sebab segan ya amat! tapi anak2 dia macam tak hargai dia..

    memang betul cakap korang, ibu ni bukan kira pun hadiah yg kita beri.. dia cuma nak sayang dari kita.. tapi kadang2 aku lihat, anak2 mak mentua aku ni semua amik kesempatan atas kelembutan dia.. bila tenaga dan wang dia diperlukan, mereka lembut bahasanya.. tapi bila tidak kadang2 mereka terlupa utk mengingati dia.. hampir dua tahun aku dah jadi menantu dia.. dan sepanjang waktu tu lah aku dah dengar macam2 isi hati dia. aku tak mahu cerita lebih2.. tp ingatlah, jasa ibu korang.. aku tak mahu korang jadi seperti aku.. dah tak dapat nak curahkan kasih sayang aku buat emak.. selalu aku menangis teringatkan dia.. chema dan fanor, korang nangis masih boleh jumpa dia, masih boleh telefon dia.. tapi aku?? hati aku tiada siapa yang tahu.. harris kadang2 pujuk aku.. tp ada ketikanya waktu dia tiada, aku menangis..

    waktu dalam pantang haritu paling teruk.. rindunya aku pada emak tak terbendung.. sekejap2 air mata aku mengalir.. mak mentua aku yang pujuk dan peluk aku.. ahad lepas aku masih lagi menangis teringatkan emak.. dan kala menaip ini aku mengalir air mata kerana teringatkan dia..

    buatlah yang terbaik sementara dia masih ada.. masih boleh korang sayangi dan masih boleh menyayangi korang..

    teringat aku kata2 mak mentua aku pada kakak harris “kota damansara dengan permata bukannya jauh sangat… agaknya kalau emak dah duduk sorang2 nanti tak ada siapa yang jenguk”.. huhu.. kalau emak aku cakap camtu.. time tu jugak aku drive balik umah dia.. tp lain pulak ceritanya anak dia yg sorang tu.. buat derk aje.. huhu

    Reply
  • 13. mrs fanor  |  May 13, 2008 at 5:09 pm

    untuk aweng…….benda dah lepas..jgn dikenang…..biarkan ia berlalu….

    apa pun..setiap apa yg terjadi ada hikmahnya…semua itu mengajar kita erti sabar….sabar tu amat penting…sabar tu ada dalam setiap insan cuma kita perlu gilap kesabaran tu…..semua yg terjadi…..mematangkan kita….apa yg kita perlu lakukan….bersyukur dia atas segala galanya….dan sentiasa redha pada qada’ dan qadar.

    Reply
  • 14. aweng  |  May 14, 2008 at 9:21 am

    aku setuju dgn fanor…

    ckp psl jenguk mak ayah nih, aku mmg slalu teringat psl mak ayah dgn atuk nenek aku…

    aku dpd start kije kt semenanjung nih, aku memang serba salah kt diorang…

    aku tinggalkan diorang since lepas spm lagi…

    waktu study, balik 2 thn skali, waktu dah kije 2 kali sethn… bila dah kawin nih, balik 2 kali sethn jgk.. skali balik sorang, sekali balik dgn laki…

    x pernah aku berkesempatan nk jaga diorang..
    aku slalu terpikir nk bwk diorang sume dok kt kl nih…
    tapi, tau lah org tua kan…
    memang lah diorang asik ckp jgn risau sume2 tuh..
    tapi kiter sbg anak mesti nk juga jaga diorang slagi hayat dikandung badan… nk balas jasa2 diorang pada kita…

    aku slalu terpikir pasal nih.. slalu sgt2… risau x sempat mcm mas dulu… mak aku pun ada asthma plak tuh… nenek aku dah sakit2 lutut.. dah tua sgt2…
    aku x tau nk buat mcm mana.. nk balik sana, kije dah kat sini, laki kat sini dsb… nasib baik adik aku sorang ada kije kat sana nk tgk2 diorang.. tapi aku sian jugak kat adik aku tuh.. dier sorang nk jaga 4 org tua mana larat… penat dier sgt2.. sekali sekala aku balik, barulah adik aku boleh berehat sket…. klu x, tiap2 weekend dier x pernah rehat… x pernah miss bwk mak aku jenguk nenek aku… bawak dier g shop kat bandar… bawak g hospital… aku sedih sgt biler tgk adik aku yg sorang nih… punyer lah tabah dier pikul t/jawab yg sepatutnyer dier kongsi dgn sedare2 yg lain… adik aku tuh mmg baik sgt2….

    aku yg dok jauh nih, boleh bagi duit dgn sediakan keperluan transportation diorang jer… ade lah keta utk diorang ke mana2.. tapi, tuh pun kekdg mak dgn nenek aku naik bas klu adik aku x sempat nk hantar… sian btol aku kt diorg.. dpd muda sampai dah tua asik turun naik bas jer nk ke mana2…

    apa sgt lah duit or kemudahan yg kita bagi kat diorang klu kita x mampu nk jaga diorang…

    pasal story mas pulak, setiap family memang ada peel masing2… memang ada anak2 yg mcm tuh.. kdg2 diorang lupa… x menghargai… bila dah terhantuk br nk terngadah…

    tapi, aku mmg kagum dgn family belah mel…
    diorang x pernah mengabaikan ant 1 sama lain… iyalah, keluarga pun kecik…

    family mas pun sama… aku dpt lihat btp rapatnyer family korang ant 1 sama lain… aku kagum sgt2…

    Reply
  • 15. walidah_umar  |  May 14, 2008 at 1:00 pm

    Sedih… :((

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: