resepi caramel puding ekspress (by Mast)

May 12, 2008 at 9:55 am Leave a comment

salam,

last weekend aku berjaya utk kali kedua buat caramel puding ekspress ni.. sebab kali pertama aku makan sikit giler (setelah dibelasah oleh family aku).. jadi ini adalah resepinya

bahan2:

  1. 4 cawan susu segar
  2. 3 keping roti
  3. 3 biji telur
  4. 1/2 tin susu pekat
  5. esen vanila
  6. 1 cawan gula untuk caramel
  • memula panaskan susu segar dalam kuali.
  • ketepikan dalam mangkuk dan masukkan roti. biarkan sejuk sikit.
  • setelah sejuk sikit, masukkan telur, susu pekat dan esen vanilla ke dalam blender. masukkan adunan susu + roti tadi dalam blender juga. blend hingga hancur.
  • gula secawan tadi dipanaskan atas api sehingga menjadi caramel (make sure api x besar sgt.. kang hangus).
  • kendian, sapukan butter dalam loyang.
  • tuang gula caramel tu dan akhir sekali tuangkan semua bahan yang diblend
  • masukkan dalam pengukus dan kukus untuk 20min dalam api sederhana.. tadaaaaa.. dah siap!!

nak tengok gambau kat blog aku.. susah la upload sini.. hehe

acknowledgement: http://mamafami.fotopages.com

Entry filed under: resepi manisan. Tags: .

Hello Udang masak ala rendang (by Mast)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 17,228 hits

Recent Posts

Flickr Photos

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

Gath @ KLCC July 6, 2008

More Photos
May 2008
M T W T F S S
    Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: